Skoči na glavno vsebino
Select Page

Slovenščina

 

Dragi učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Navodilo za torek, 31. 3. 2020

Najprej bi vas rada pohvalila, ker ste zelo dobro reševali učna lista in ko sem pregledovala vaše poprave, sem videla, da vam dobro gre. Nekateri ste jih rešili skoraj brez napak.

V torek boste:

 • s pomočjo rešitev pregledali, kako vam je šlo reševanje snovi iz INTERVJUJA,
 • prepisali snov TRI PIKE s PowerPointa v zvezek za NUB in si zapomnili, kdaj tri pike pišemo levostično in kdaj pred njimi naredimo presledek,
 • v SDZ Slovenščina 8, 2. del na str. 14-17 naredili naloge 15-19. Spoznali boste snov LOČILO TRI PIKE,
 • svoje naloge pregledali z rešitvami.
 • Priponka: rešitve: naloge v SDZ Intervju Rešitve nalog INTRVJU SDZ 2 str. 7-11 docx
 • Priponka PowerPoint TRI PIKE Tri pike ppt 8. razred
 • Priponka: rešitve:  naloge v SDZ Tri pike Rešitve. TRI PIKE SDZ 2 str. 14-17 docx

NUJNO OBVESTILO: Kot ste že izvedeli od vodstva šole, bomo v sredo, 1. 4. 2020, vse vsebine preselili na spletne učilnice. Ključ, s katerim boste lahko dostopali do spletne učilnice slovenščina 8. razred,, je pesem in zapišite ga, da ga ne boste pozabili.

Branje za bralno značko: V spodnjih priponkah vam dodajam še nekaj možnosti za branje knjig na spletu poleg dLib. Tako lahko naredite vsi bralno značko (Prebrati je treba 5 knjig). Kdor pa želi, lahko prebere 30 ali več knjig. V tem primeru bo dobil tudi posebno priznanje. Vse tiste knjige, ki ste jih letos že prebrali in poročali, so seveda v moji evidenci.

Lepo vas pozdravljam.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – torek, 31. 3. 2020

Pozdravljeni.

S pomočjo SDZ8 (str. 118) ali zapiskov najprej ponovite, kaj ste se naučili o časovnem odvisniku. Nato preverite rešitve vaj iz časovnega odvisnika na povezavi Časovni odvisnik_SDZ_rešitve in rešite naloge na naslednji povezavi Casovni odvisnik_vaje.

Naj vas spomnim, da boste navodila za delo in vse dejavnosti od jutri, 1. 4. 2020, prejemali samo še v spletni učilnici. Ne pozabite se vpisati. Ključ za dostop je pesem.

Lepo vas pozdravljam.

Jana Kos

Dragi učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Navodilo za delo  za četrtek, 26. 3. 2020

Rešenih učnih listov Krajevni odvisnik in Časovni odvisnik mi ni poslalo kar 7 učencev iz 3. nivoja in 6 učencev iz heterogene skupine. 17 učencev mi je rešene učne liste poslalo. Njim sem jih pregledala, popravila naloge, nanje napisala dodatne razlage, če je bilo potrebno. Učenci, ki mi listov niste dali pravočasno, jih preglejte sami s pomočjo rešitev. Do jutri zvečer pa mi vsi pošljite popravo na naslov: slovenscina.olga@gmail.com. Ob koncu tedna moram oddati informacije, kdo je naloge ta teden delal.

V četrtek, 26. 3.,  naredite naslednje:

 • Preglejte naloge na UL Krajevni in Časovni odvisnik s pomočjo rešitev, ki jih dodajam spodaj. – tisti, ki mi niste  še poslali.
 • Naredite popravo nalog, ki so bile narobe, in mi jo do četrtka zvečer (danes) pošljite na moj naslov.
 • V SDZ 2. del na str. 6 preberite, kaj je Raziskovalni pogovor in podčrtajte ključne besede.
 • V SDZ 2. del naredite naloge na str. 7-11 nal. 2, 3, 4, 5.
 • V SDZ 2. del preberite razlago Javni raziskovalni pogovor – intervju. Podčrtajte ključne besede.
 • Priloge: časovni odvisnik rešitve
 • Krajevni odvisnik, rešitve

Lepo vas pozdravljam.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – četrtek, 26. 3. 2020

Pozdravljeni.

Preverite rešitve nalog v SDZ s klikom na Opisovalno besedilo_Seznam_SDZ_Resitve. Še enkrat si preberite razlago na rumeni podlagi na str. 105 – Opisovalno besedilo in podčrtajte ključne besede. S PowerPoint predstavitve ODVISNIKI prepišite v zvezke diapozitiva 13 in 14 (Časovni odvisnik). Nato v SDZ8 rešite naloge od 7 do 13 na straneh 117-121.

Pazite nase.

Lepo vas pozdravljam.

Jana Kos

Dragi učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Navodilo za delo za sredo, 25. 3. 2020

Najprej vam sporočam veselo novico, da je Eva Lavtižar na državnem Cankarjevem tekmovanju osvojila 2. mesto v državi. Zasluži naše čestitke. Zlati priznanji sta osvojili tudi Tjaša Prevodnik in Vita Renko. Čestitam!!!

Upam, da vam je dobro šlo reševanje nalog iz časovnega in krajevnega odvisnika. Učne liste, ki jih boste dobili v reševanje, rešite zelo skrbno, ker te snovi pred pisnim preizkusom ne bomo več ponavljali. Če boste imeli kakšno vprašanje, mi napišite.

Vaše današnje delo:

 • Preglejte rešitve  v SDZ 1 str. 122-126 nal. 1-6 in vse napačno rešene naloge skrbno popravite.
 • Rešite učna lista: krajevni odvisnik, časovni odvisnik. Svetujem, da rešujete kar na računalniku, tako da nalogam dodajate svoje rešitve. Potem shranite in mi datoteki z rešenimi nalogami iz časovnega in krajevnega odvisnika hkrati pošljite na moj naslov, da bom videla, kje imate še težave in vam po potrebi še kaj razložila.
 • Na svojem računalniku naredite mapo za slovenščino na daljavo  in vanjo shranite vse rešene učne liste za slovenščino.

Datoteka  z rešitvami in učna lista:

Lepo vas pozdravljam.

Olga Koplan

Pridružujem se čestitkam. Bravo, dekleta!

Jana Kos

8SLH1 in 8SLH3 – sreda,  25. 3. 2020

Pozdravljeni.

S pomočjo rešitev Predmetni odvisnik_resitve preglejte rešitve nalog z učnega lista Predmetni odvisnik – vaje. Pravilne obkljukajte, napačne pa popravite. Če ste imeli pri reševanju nalog težave, mi pišite na znani naslov.

Rešite naloge v SDZ8, 1. del, ki se navezujejo na OPISOVALNO BESEDILO in SEZNAM. Najprej preberite izhodiščni besedili (na str. 103 Olimpijska zastava in na str. 114 Slovenske medalje na poletnih olimpijskih igrah), nato pa rešite naloge, ki sledijo (str. 103-105/naloge 2-8, str. 114-116/naloge 2-6).

Lepo preživite dan.

Jana Kos

Dragi učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Navodilo za delo za torek, 24. 3. 2020

Danes boste:

 • pregledali svoje rešitve nalog v SDZ 1 iz časovnega odvisnika (če česa niste razumeli ali vam dela težave, sporočite, da vam razložim),
 • prebrali mojo razlago o krajevnem odvisniku
 • prepisali PowerPoint Krajevni odvisnik
 • ob PowerPointu še enkrat prebrali razlago in ponovili vprašalnice in vezniške besede,
 • rešili naloge v SDZ 1 str. 122-126 nal. 1-6 (6. nal. č NE)

Datoteke z novo snovjo in rešitve:

V sredo bomo preverili, kako vam gre snov iz kraj. in čas. odvisnika.

Želim vam veliko uspeha pri spoznavanju nove snovi in pri reševanju.

Lepo vas pozdravljam.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – torek, 24. 3. 2020

Pozdravljeni.

Rešitve nalog v SDZ (str. 95-99) preverite s pomočjo rešitev na Predmetni odvisnik_SDZ_resitve. Ponovite, kar ste se o predmetnem odvisniku naučili. Na povezavi Predmetni odvisnik se nahajajo nove naloge. Rešite jih še danes, saj bomo jutri pregledali rešitve.

Pazite nase.

Lepo vas pozdravljam.

Jana Kos

Dragi učenci skupin 8SL3 in 8SLH2!

Navodilo za ponedeljek, 23. 3. 2020

Danes bomo spoznali ČASOVNI ODVISNIK.

Dela se lotite takole:

 • Najprej preberite razlago o časovnem odvisniku, ki sem vam jo napisala, da boste razumeli snov,
 • Nato v zvezek za NUB prepišite snov o časovnem odvisniku s PowerPointa Krajevni in časovni dvisnik
 • Ob prepisani snovi še enkrat natančno preberite razlago in če česa ne boste razumeli al če boste imeli kakšno vprašanje, mi napišite pošto, da vam pojasnim.
 • nato rešite naloge iz časovnega odvisnika v SDZ 1 str. 118-121 nal. 8-13.
 • Prilogi:
 • Razlaga Časovni odvisnik
 • ODVISNIKI ppt 8. razred
 • Ko bomo predelali še snov iz krajevnega odvisnika, bom vaše znanje preverila s pomočjo učnih listov. Upam, da vam bo danes dobro šlo.

Pa še to: Bralno značk bo zaradi izrednih okoliščin možno povedati do konca maja, zato kar izkoristite čas in berite. lahko si pomagate tudi s knjigami na dLib (digitalna knjižnica Slovenije).

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – ponedeljek, 23. 3. 2020

Pozdravljeni.

Ponovimo, kar smo se naučili o osebkovem odvisniku. Osebkov odvisnik je v stavek razvit stavčni člen osebek. Uvaja ga zaimek ali vezniška beseda (kdor, kar, da …). Po njem se vprašamo kdo ali kaj + povedek glavnega stavka. Od glavnega stavka je ločen z vejico.

Kdor mi ni poslal v pregled rešenega učnega lista Osebkov odvisnik, naj svoje rešitve pregleda s pomočjo rešitev na Osebkov odvisnik_resitve.

Nadaljevali bomo s predmetnim odvisnikom. S PowerPoint predstavitve ODVISNIKI prepišite v zvezke diapozitive 7-10, nato pa odprite SDZ8, 1. del, na strani 94 in preberite besedilo Nevarnosti mobilnega telefoniranja ter rešite naloge na straneh 95-99 (6-14). Natančno preberite razlago predmetnega odvisnika na rumeni podlagi na strani 97 in podčrtajte ključne besede.

Lep dan vam želim.

Jana Kos

Naloge za četrtek, 19. 3. 2020

Pozdravljeni, učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Vidim, da vam delo dobro gre. Le 4 učenci še niso oddali naloge, ostali pa vsi.

V četrtek naredite naslednje:

Fotografij nalog vam tokrat ni treba pošiljati.  Lepo vas pozdravljam.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – četrtek, 19. 3. 2020

Pozdravljeni.

S klikom na Osebkov_odvisnik_SDZ_resitve se vam bodo pokazale rešitve nalog, ki ste jih reševali v delovnem zvezku. Preverite, kako uspešni ste bili. Ko boste obkljukali, popravili in dopolnili vaše rešitve, ponovite vse o osebkovem odvisniku. S klikom na Osebkov odvisnik sledijo naloge za utrjevanje. Rešene učne liste oz. fotografije mi pošljite na elektronski naslov jana.kos@os-igroharja.si.

Če česa ne razumete, mi pišite.

Lep pozdrav.

Jana Kos

Naloge za sredo, 18. 3. 2020

Pozdravljeni, učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Nekateri ste mi že poslali fotografije učnega lista, ostali pa boste to očitno še naredili. Ravnatelju moram sporočiti, če kdo ne sodeluje v učenju na daljavo.

Jutri, v sredo, naredite naslednje:

 • rešite naloge v SDZ 1 str. 103-105 nal. 2 b, c, 3, 4, 5, 6, 7 in 8. Nato na strani 105 preberite razlago Opisovalno besedilo. V njem podčrtajte ključne besede in povzetek OPISOVALNO BESEDILO napišite v zvezek za slovnico (NUB).
 • V priponki  vam pošiljam rešitve učnega lista Predmetni odvisnik. Natančno ga preglejte, obkljukajte pravilne rešitve, napačne pa popravite z rdečim svinčnikom.
 • Priponka z rešitvami UL Predmetni odvisnik:Predmetni odvisik rešitve

Fotografij nalog vam tokrat ni treba pošiljati. Lepo vas pozdravljam.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – sreda, 18. 3. 2020

Pozdravljeni.

V SDZ8 ste reševali naloge, ki se navezujejo na opis naprave. Pravilnost rešitev preverite s klikom na Opis naprave_resitve – pravilne obkljukajte, napačne popravite.

Nadaljevali boste z delom v SDZ8, in sicer boste na strani 87 prebrali besedilo Kateri prenosni telefon je pravi?, nato pa rešili naloge od 8 do 18. Na strani 90 si natančno preberite, kaj je osebkov odvisnik, in podčrtajte ključne podatke. S PPT ODVISNIKI si prepišite v zvezke diapozitive od 1 do 6.

Če se vam porajajo vprašanja oz. česa ne razumete, mi pišite na jana.kos@os-igroharja.si

Lepo vas pozdravljam.

Jana Kos

Naloge za torek, 17. 3. 2020

Pozdravljeni, učenci skupine 8SL3 in 8SLH2!

Domačo nalogo ste  rešili. To so bile naloge v SDZ 1 str. 96-99. V priponki, ki sledi, vam pošiljam rešitve teh nalog. Natančno preglejte svoje odgovore in pravilne z rdečim svinčnikom obkljukajte, napačne pa popravite. Priponka, na katero kliknete in se vam odprejo rešitve: NEVARNOSTI IN PASTI PRI UPORABI PRENOSNEGA TELEFONA. rešitve SDZ 1 str 94-99 docx

Danes rešite učni list, ki ga dodajam v spodnji priponki (samo predmetni odvisnik, osebkovega smo že rešili):

Osebkov in predmetni odvisik vaje

Rešen učni list fotografirajte in mi ga pošljite na ogled na naslov slovenscina.olga@gmail.com.

Pazite nase.

Olga Koplan

8SLH1 in 8SLH3 – torek, 17. 3. 2020

Pozdravljeni.

Reševali boste naloge v SDZ8, 1. del, od strani 78 do 83. Natančno si preberite definicijo opisa naprave na rumeni podlagi na strani 83 in podčrtajte bistveno.

Lepo vas pozdravljam.

Jana Kos

 

Dragi učenci!

Pouk na daljavo bo potekal tako, da vam bova z učiteljico vsak dan, ko imate na urniku slovenščino, dali naloge za tisti dan in jih morate rešiti še isti dan. Dodajali bova tudi PowerPoint predstavitve, razlage in datoteke z učnimi listi. Vse naloge naredite zelo skrbno, saj bomo po vrnitvi v šolo nadaljevali snov od tam, kjer jo bomo končali v šoli na daljavo. Po navodilu ravnatelja bova vaše znanje preverjali na različne načine in  vodili evidenco vašega dela.

Navodilo za skupini SLJ3 (3. nivo) in SLJH2 (heterogena skupina 2): Do torka, 17. 3. 2020, ste dobili domačo nalogo: SDZ 1 str. 96-99 nal. 9, 11, 12 (ne b), 13, 14. Vse naloge skrbno naredite. V torek bomo naloge pregledali.

Lepo vas pozdravljam. Pazite nase in na druge.

Olga Koplan

 

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 48)
(Skupno 2.793 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost