Select Page

Shema šolskega sadja

 

 

 

Naša šola že deseto leto sodeluje v evropskem projektu “SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE” . Projekt poteka s finančno podporo Evropske unije.

Namen projekta je povečati uživanje svežega sadja in zelenjave. Lokalno pridelana sadje in zelenjava vsebujeta večje količine HS v primerjavi s tistimi, ki so skladiščena ali transportirana daljši čas.

Sadja in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženi prehrani šolarja. Tako sadje kot zelenjava vsebujeta veliko vode, prehranskih vlaknin in zaščitnih snovi – vitaminov in mineralov, ki pomembno vplivajo na zdravje človeka.

Sadje in zelenjavo (v okviru projekta) razdeljujemo enkrat tedensko (ob sredah) po tretji šolski uri in ne v času malice kot ostale dneve, ko je kos sadja oz. zelenjave del jedilnika. Sadje in zelenjava sta za učence pripravljena v prostoru pred kuhinjo. S sprotnim ozaveščanjem skrbimo, da se učenci v čim večjem številu poslužujejo obrokov.

Učencem bomo ponudili jabolka, hruške, slive, breskve, marelice, češnje, jagode, mandarine, korenje  in redkvice.

Z učenci 6. razredov smo naredili plakate. Izobešeni so na steni pred šolsko kuhinjo. Slike predstavljajo domače sadje in zelenjavo. So zelo privlačne in učence spodbujajo k pogostejšemu uživanju svežega sadja in zelenjave. Slike tudi izobražujejo, saj je poudarjeno, kaj določen izdelek vsebuje koristnega za zdravje.

V okviru projekta bomo izvedli več dejavnosti, ki bodo potekale skozi celo šolsko leto.

V projekt so vključene tudi podružnice.

Več o projektu na povezavi

Vodja projekta: Blažka Ravnikar

Vodja kuhinje: Jani Klemenčič

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost