Skoči na glavno vsebino
Select Page

Shema šolskega sadja in zelenjeve

Naša šola že šesto leto sodeluje v evropskem projektu “SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE” . Projekt poteka s finančno podporo Evropske unije.

Namen projekta je povečati uživanje svežega sadja in zelenjave. Lokalno pridelana sadje in zelenjava vsebujeta večje količine HS v primerjavi s tistimi, ki so skladiščena ali transportirana daljši čas.

Sadja in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženi prehrani šolarja. Tako sadje kot zelenjava vsebujeta veliko vode, prehranskih vlaknin in zaščitnih snovi – vitaminov in mineralov, ki pomembno vplivajo na zdravje človeka.

Sadje in zelenjavo (v okviru projekta) razdeljujemo enkrat tedensko (ob sredah) po tretji šolski uri in ne v času malice kot ostale dneve, ko je kos sadja oz. zelenjave del jedilnika. Sadje in zelenjava sta za učence pripravljena v prostoru pred kuhinjo. S sprotnim ozaveščanjem skrbimo, da se učenci v čim večjem številu poslužujejo obrokov.

Učencem bomo ponudili jabolka, hruške, slive, breskve, marelice, češnje, jagode, mandarine, korenje  in redkvice.

Z učenci 6. razredov smo naredili plakate. Izobešeni so na steni pred šolsko kuhinjo. Slike predstavljajo domače sadje in zelenjavo. So zelo privlačne in učence spodbujajo k pogostejšemu uživanju svežega sadja in zelenjave. Slike tudi izobražujejo, saj je poudarjeno, kaj določen izdelek vsebuje koristnega za zdravje.

V okviru projekta bomo izvedli več dejavnosti, ki bodo potekale skozi celo šolsko leto.

V projekt so vključene tudi podružnice.

Več o projektu na povezavi

Vodja projekta: Mateja Benedik

Vodja kuhinje: Jani Klemenčič

(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost