Skoči na glavno vsebino
Select Page

Bralna značka

Bralna značka je vseslovensko gibanje, ki že več kot petdeset let spodbuja razvoj bralne kulture mladih. Osnovala sta jo pisatelj Leopold Suhodolčan in prof. Stanko Kotnik. Prve, Prežihove značke, so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Od začetka devetdesetih let, ko se je gibanje posodobilo z motivacijskim programom S knjigo v svet, je to tudi njeno geslo. Spodbuja prostovoljno branje v prostem času. Ves čas se razvija kot dopolnilo k pouku slovenskega jezika in književnosti ter dejavnostim šolske knjižnice, hkrati pa je kot obšolska oz. interesna dejavnost lahko svobodnejša, bližja otrokom in mladim, in tako uspešnejša pri oblikovanju bralcev za vse življenje. Njen častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije.

Branju za bralno značko se lahko pridružijo učenci od 1. do 9. razreda.

Bralci izbirajo knjige po predloženih seznamih, ki so samo informativnega značaja. Priporočilne sezname BZ dobijo v šolski knjižnici in na naši spletni strani. Preberejo lahko tudi druge, za  njihovo starostno stopnjo primerne knjige in o njih poročajo.

S sodelovanjem pri BZ si bogatijo besedišče in ob tem razvijajo domišljijo. Urijo se v tehniki branja, razmišljajo o vsebini in upoštevajo odlike ustnega sporočanja. Na koncu vsakega šolskega leta prejmejo priznanje za uspešno opravljeno bralno značko.

Učenci devetih razredov, t.i. ZLATI BRALCI, bodo na zaključni prireditvi prejeli knjižno nagrado za neprekinjeno devetletno sodelovanje pri BZ.

Na zaključek bralne značke, ki je vsako leto v mesecu maju, bomo povabili znanega slovenskega literata.

Na šoli poteka tudi branje za EKO BRALNO ZNAČKO.

 

Priporočilni seznam za bralno značko za 1. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 2. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 3. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 4. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 5. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 6. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 7. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 8. razred

Priporočilni seznam za bralno značko za 9. razred

(Skupno 2.972 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost