Select Page

Interesne dejavnosti

INTERESNE DEJAVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

Objavljamo urnik interesnih dejavnosti, ki bodo potekale v šolskem letu 2020/21: Urnik ID 2122

Učenci so prinesli domov le eno prijavnico za interesno dejavnost, sami pa si lahko po potrebi natisnete še dodatno PRIJAVNICO.

Prosimo, da učenci vrnejo prijavnice razredniku do petka, 10. 9. 2021, saj bomo pričeli z izvajanjem interesnih dejavnosti v ponedeljek, 13. 9. 2021, medtem ko bodo športne dejavnosti v telovadnici potekale že v prvem tednu v septembru.

Interesne dejavnosti so pomemben del vseživljenjskega učenja. Šola jih organizira izven pouka, kot razširjeni program šole z namenom, da bi omogočila odkrivanje in razvijanje učenčevih interesov in učence praktično uvajala v življenje in jih s tem usposabljala za koristno in zdravo preživljanje prostega časa. Učenci  izbirajo ter se vključujejo v dejavnosti prostovoljno. Šola jim s pomočjo mentorjev pomaga pri izboru in oblikovanju programa interesnih dejavnosti, strokovno izvaja in evalvira delo ter zagotovi delovanje v prijetnem in sproščenem vzdušju.

 

Pripravila Irena Frakelj Kešnar

 

MALI RAZISKOVALEC
1. razred

Mentorica: Maja Trojar Kepic

četrtek, 7.30 – 8.15

 

Zakaj? Kako? Na kakšen način?

Mali raziskovalec bo preko poskusov na slikovit in razumljiv način spoznaval številne fizikalne, kemijske in biološke pojave ter dobil odgovore na številna vprašanja o naravoslovju.

 

FOLKLORNA SKUPINA  GROHARČKI

1. – 5. razred

Mentorici: Urška Ziherl, Valentina Žagar

sreda, 7.30 – 8.15, učilnica 3. b (204)

 

Pri folklori se bodo učenci seznanili z našo kulturno dediščino, spoznavali narodne noše in običaje.

Naučili se bodo enostavnejše folklorne plese, nekaj starih otroških (pastirskih) iger in otroških narodnih pesmic.

Pri plesu, petju in igri se otroci sprostijo in krepijo svojo samopodobo. Prav tako spontano urijo svoj spomin, izboljšujejo svoje kognitivno, čustveno, socialno in fizično stanje.

Pri interesni dejavnosti se bodo naučili sklop iger in plesov, ki jih bodo povezali v program za nastopanje ob različnih priložnostih.

TELOVADBA Z ELEMENTI SPROŠČANJA

2. – 4. razred

Mentorica: Janja Bračko

sreda, 7. šolska ura: 13.35 – 14.20, telovadnica (balkon)

Učenci bodo s pomočjo telovadbe, gibalnih iger in svojih idej sprostili svoje telo in pridobili na kondiciji. Prav tako se bodo ob pravljici ali glasbi lahko gibali po svoje in bili ustvarjalni.

Telovadba izboljšuje gibljivost, moč, ravnotežje in koordinacijo ter krepi koncentracijo. Tako lahko učenci sprostijo notranje napetosti, umirijo svoje misli in se učijo graditi boljšo samopodobo.

Telovadba bo potekala v telovadnici ali na prostem.

KROŽEK ZA KRAVŽLJANJE MOŽGANOV

4. in 5. razred

Mentorica: Branka Mali

torek: 12.45-13.30, v učilnici 240 (5. a)

 

Če te zanima:

ustvarjanje novih iger, kvizov…
iskanje novih/drugačnih idej…
sestavljanje in reševanje nenavadnih stvari, zanimivih nalog…
in če bi rad/-a ugotovil/-a, kaj vse se še skriva v tebi oz. kaj vse zmoreš…

se nam pridruži na krožku, ki bo potekal ob torkih, od 12.45 do 13.30, v učilnici 240 (5. a).

RITMIČNA GIMNASTIKA

1. – 9. razred

Izvajalec ŠD Fleksi

ponedeljek in četrtek, 16.30 – 17.30

Gibčnost, spretnost in eleganca.
Elementi baleta, plesa, akrobatike in splošne gimnastike.
Vadba bo potekala na hodniku predmetne stopnje in se bo pričela v ponedeljek, 6. 9. 2021.

KUHARSKI KROŽEK

3. – 5. razred

Mentorica: Jana Ržen

petek, 11.50 – 13.30, gospodinjska učilnica 130

          Nekaj razlogov, zakaj na kuharski krožek:

Z učenjem kuhanja otrok hkrati spoznava pomen zdravega prehranjevanja. Med kuhanjem si otroci širijo besedni zaklad in večajo matematično znanje (npr. štejejo, tehtajo) ter razvijajo ustvarjalnost. S kuhanjem se otrok uči skupinskega dela in razdelitve vlog, kar mu bo koristilo pozneje v življenju. Razvija se tudi problemsko učenje, ko morajo iz določenih živil, glede na dana navodila, pripraviti obrok. Kuhanje je tudi odlična priložnost za razvijanje otrokovih motoričnih spretnosti. Ko otroci gnetejo, oblikujejo in mešajo, razvijajo hkrati grobo in fino motoriko. Koordinacija med očmi in kontrolo mišic pa se razvija, ko režejo, zlivajo, merijo in lupijo živila.

V primeru velikega števila prijavljenih otrok bo delo potekalo po skupinah, ki se bodo tedensko izmenjavale. Ob prvem obisku naj otrok prinese 5 evrov, ki jih bomo uporabili za nakup sestavin potrebnih za kuhanje.

LOGIČNA POŠAST

1.-2. razred

Mentorica: Andreja Šifrer

sreda, 13.30 – 14.15

 

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti s pomočjo različnih didaktičnih iger in nalog razvijali logično mišljenje. Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

Interesna dejavnost je namenjena učencem 1. in 2. razreda.

LOGIČNA POŠAST

3. – 5. razred

Mentorica: Jerneja Tolar

ponedeljek, 7.30 – 8.15 v učilnici 5. b (241)

Interesna dejavnost v šolskem letu 2021/2022 ne poteka.

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti reševali razvedrilne in logične naloge, s čimer bodo razvijali logično mišljenje. Naloge bodo zelo raznolike: latinski kvadrati, futošiki, sudoku, poišči mine, žabice, mostovi, pravokotniki in kvadrati, gobelin, zajčje igre, dominosa, dežela lažnivcev, logične razpredelnice, logične karte, na otoku vitezov in oprod, šahovski problemi, dva krat dvajset svetov, sklenjena pot, abc, kakuru, svet tarskega.

Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

 MEPI

9. razred

Mentorice: Janja Bračko, Jana Ržen, Sabina Leben

torek ali četrtek od 13.45 – 14.30

MEPI predstavlja štiri področja: veščino, šport, prostovoljstvo in odpravo. Eden izmed udeležencev je zapisal:

Delovanje v skupini je verjetno najpomembnejša veščina, ki sem jo pridobila v programu MEPI. Tvoj cilj (na odpravi) ni, da prispeš do zadnje kontrolne točke v pravem času in brez zapletov, ampak da na poti narediš vse, kar je v tvoji moči, da na cilj prispe celotna skupina.

Da boš spoznal kaj je pravi timski duh, tudi tebi priporočam program MEPI.
Srečujemo se enkrat tedensko in se sproti dogovarjamo za skupne aktivnosti.

 MINI ROKOMET

2.- 3. razred

Mentorja: Marko Primožič in Žiga Bradeško

ponedeljek in četrtek od 15.10 – 16.10 v telovadnici naše šole

 

Mini rokomet je enostavna igra, ki jo učenci hitro osvojijo in znajo igrati. Skozi različne vaje in igro učence naučimo osnovnih tehnično taktičnih elementov, da čimprej uživajo v igri.

Med letom igramo nekaj tekem z bližnjimi šolami in se udeležimo tudi kakšnega večjega tekmovanja.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR 1

1. – 2. razred

Mentorica: Tatjana Jeram

torek, 7.30 do 8.15

Vaje so otroškega pevskega zbora so enkrat tedensko.

Učenci se uvajajo v petje v pevskem zboru. Poleg otroških pesmic slovenske ljudske zakladnice in različnih avtorjev se pevci učijo pravilnega pevskega dihanja, natančne izgovorjave besedila, lepe drže, veščin nastopanja na odru…

Pevski zbor pomeni tudi druženje, oblikovanje osebnosti. Pomembni so tudi nastopi pred publiko na šolskih prireditvah in ob drugih priložnostih.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR 2

3. – 5. razred

Mentor: Gorazd Pintar

četrtek, 12.45 do 13.30

MLADINSKI PEVSKI ZBOR

6. – 9. razred

Mentor: Gorazd Pintar

sreda, četrtek in petek, 13.30 do 14.15 ter petek, 12.45 do 13.30

PLANINSKI KROŽEK

1.-4. razred in
5.-9. razred

 Mentorica: Ivanka Dolenc

Če imaš rad naravo, hojo v hribe in dobro družbo, se vključi v planinski krožek. Na šoli je organiziran v dveh skupinah. V mlajšo skupino Kozlički so vključeni učenci od prvega do četrtega razreda, v starejšo skupino Gamsi pa so vključeni učenci od 5. do 9. razreda. Planinske urice bodo organizirane med tednom, izleti pa ob sobotah. Za vsako skupino načrtujemo po 3 planinske urice in 6 izletov.

Kozlički boste pri planinskih uricah spoznali opremo planinca, planinske oznake ter se udeležili plezanja na umetni steni. Na planinskih izletih pa se boste povzpeli na vrhove, spoznavali okolico in osnovna pravila, ki veljajo za varno hojo v hribe. Izlete pa bomo popestrili s pravljicami in odkrivanjem drugih zanimivosti.

Gamsi boste nadgradili znanje o planinski opremi, se naučili nekaj planinskih vozlov in osnov samovarovanja. Planinski izleti bodo daljši. Spoznavali boste rastline, živali in si ogledali naravne znamenitosti. Ob koncu šolskega leta pa bomo organizirali 4-dnevni planinski tabor.

Dejavnost bomo izvajali v skladu z NJIZ priporočili.

RAČUNALNIŠKI KROŽEK

2. in 3. razred

 Mentorica: Majda Šubic

četrtek, 13.45 – 14.30

 

Učenci, ali vas zanima računalnik in si želite spoznati nekaj novega? Spoznavali boste osnove računalništva, delo z računalniškimi programi, varno rabo interneta (Safe.si), razvijali svojo ustvarjalnost in kreativnost. Naučili se boste pravilno vklopiti in izklopiti računalnik, s pomočjo didaktičnih iger spretno uporabljati računalniško miško in tipkovnico. Preskusili boste različne didaktične igre in orodja v katerih boste razvijali miselne spretnosti in utrjevali znanje. Dejavnosti vam bodo v pomoč pri pouku.

Pri delu bomo gradili na medsebojnem sodelovanju in razvijanju ustvarjalnosti; risali v Slikarju, pisali v Wordu, animirali v PowerPointu.

Lepo vabljeni.

KREATIVNO PISANJE
6. – 9. razred

Mentorica: Jana Kos

po dogovoru, glede na urnik učencev

Interesna dejavnost v šolskem letu 2021/2022 ne poteka.

Vabljeni vsi, ki vam domišljija in ustvarjalna žilica ne dasta miru oz. se preprosto radi poigravate z besedami.

ŠIVANJE

2. – 3. razred


Mentorica: Jerneja Eržen
torek, 7.30 – 8.15
Učenci spoznajo orodje za šivanje, naučijo se osnovne šive in izdelujejo praktične in uporabne izdelke. Pri tem ves čas urijo fino motoriko.
ŠPORT v okviru RaP
Vsi razredi
Mentorji: Jože Kordiš, Mara Peternelj, Maja Bajželj Plešec, Nada Pohleven
  Učenci imajo letos veliko možnosti dodatnih športnih aktivnosti izven rednega pouka.
Lahko se vključijo v katerokoli od navedenih skupin: GIM-FIT vadba (aerobna vadba z različnimi pripomočki, utežmi; aerobika, pilates) – za učence od 4. – 6. razreda).
Tekmujem športno – športno plezanje, kjer bomo izkoristili odlično plezalno steno, ki jo imamo na šoli. Z učenci 6. – 9. razreda se dobimo v sredo preduro.
Žogarija – igre z žogo za učence 7. – 9. razreda. Potekala bo ob ponedeljkih preduro.
Odbijam žogico – badminton, namizni tenis, tenis v dvorani – za učence od 6. – 9. razreda. Potekal bo  ob sredah na preduro. PTM – Prebudimo telo in možgane – za učence 1. – 4. razreda bo potekalo ob sredah preduro.V okviru OPB bodo za učence razredne stopnje organizirane športne urice GiB.
Učenci bodo podrobneje seznanjeni z aktivnostmi pri urah športa.
ZAČNEMO ŽE V  PRVEM TEDNU POUKA!
VABLJENI V ČIMVEČJEM ŠTEVILU!

UMETNOST – likovno ustvarjanje

7. – 9. razred

Mentorica: Milojka Bozovičar Gantar

po dogovoru

 

Kaj in kako najraje ustvarjaš v okviru likovne umetnosti?

Program dela bomo oblikovali skupaj, saj bodo upoštevane tudi tvoje želje.

Zaradi narave dela in različnih urnikov, bodo ure potekale po skupnem dogovoru.

Stroške likovnega materiala (razen materiala za šolo – poslikave sten, vrat…) poravnajo starši.

LEPO VABLJENI!

USTVARJALNA URICA

1. razred

Mentorica: Nina Zupanc

četrtek, 13.30 – 14.15

Če rad-a ustvarjaš iz papirja, gline, fimo mase, moos gumija, odpadne embalaže in še kaj …
Te vabim, da se mi pridružiš na ustvarjalni urici.

PODJETNIŠKI KROŽEK

7. – 9. razred

Mentorica: Lucija Kavčič (Razvojna agencija Sora)

(koordinatorica na šoli: Judita Slabe)

po dogovoru

Te zanima, kako je imeti svoje podjetje?

Imaš dobro idejo za zaslužek?

Bi rad izvedel, kako sploh začeti?

Si želiš skupinskega dela?

Prijavi se na zabaven PODJETNIŠKI KROŽEK!

KAJ VEM O SLADKORNI BOLEZNI?

7. – 9. razred

Mentorica: Tina Osterman/Tjaša Bergant
po dogovoru

https://www.doktor24.si/revija-doktor/zdravniki-pisejo/854-diabetes

Učenci se pri interesni dejavnosti Kaj vem o sladkorni bolezni? seznanijo s sladkorno boleznijo. Pogovorimo se o zdravem načinu življenja s poudarkom na pravilni prehrani in telesni aktivnosti.  Učenci osvojeno znanje pokažejo tudi na tekmovanju, ki ga organizira društvo diabetikov Slovenije.
MINDSTORMS
8. in 9. razred
Mentorica: Majda Šubic
torek, 13.30 – 14.15

Učenci spoznavajo komplet Minstorms in programiranje v EV3.

Pri interesni dejavnosti se  učenci srečujejo z izzivi vsakdanjega življenja ter jih s pomočjo abstrakcije rešijo z različnimi pristopi.

FOTOGRAFSKI KROŽEK
6. – 9. razred
Mentor: Janez Beguš
petek, 7.30 – 8.15
MODELARSTVO
4. – 6. razred
Mentor: Janez Beguš
četrtek, 12.45 – 13.30
NOVINARSKI KROŽEK
6. – 9. razred
Mentorici: Tatjana Ignatov Žlebnik in Katarina Podrekar
ponedeljek, 12.45 – 13.30
(Skupno 4.238 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost