Skoči na glavno vsebino
Select Page

Interesne dejavnosti

INTERESNE DEJAVNOSTI in RaP

Urnik interesnih dejavnosti, ki potekajo v šolskem letu 2023/24: Urnik_ID_2324  

Skupni urnik interesnih dejavnosti in RaP.

Učenci so prinesli domov le eno prijavnico za interesno dejavnost, sami pa si lahko po potrebi natisnete še dodatno PRIJAVNICO.

Prosimo, da učenci vrnejo prijavnice razredniku do petka, 8. 9. 2023, saj bomo pričeli z izvajanjem interesnih dejavnosti v ponedeljek, 11. 9. 2023, medtem ko bodo športne dejavnosti v telovadnici potekale že v prvem tednu v septembru.

Interesne dejavnosti so pomemben del vseživljenjskega učenja. Šola jih organizira izven pouka, kot razširjeni program šole z namenom, da bi omogočila odkrivanje in razvijanje učenčevih interesov in učence praktično uvajala v življenje in jih s tem usposabljala za koristno in zdravo preživljanje prostega časa. Učenci  izbirajo ter se vključujejo v dejavnosti prostovoljno. Šola jim s pomočjo mentorjev pomaga pri izboru in oblikovanju programa interesnih dejavnosti, strokovno izvaja in evalvira delo ter zagotovi delovanje v prijetnem in sproščenem vzdušju.
 
 

Pripravila Irena Frakelj Kešnar

 

USTVARJALNA URICA

1. razred

Mentorica: Nina Zupanc

četrtek, 13.30 – 14.15

 
 
 
Če rad-a ustvarjaš iz papirja, gline, fimo mase, moos gumija, odpadne embalaže in še kaj…
 
Te vabim, da se mi pridružiš na ustvarjalni urici.

 

FOLKLORNA SKUPINA  GROHARČKI

1., 2. in 3. razred

Mentorica: Valentina Žagar

sreda, predura

Pri folklori se bodo učenci seznanili z našo kulturno dediščino, spoznavali narodne noše in običaje.

Naučili se bodo enostavnejše folklorne plese, nekaj starih otroških (pastirskih) iger in otroških narodnih pesmic.

Pri plesu, petju in igri se otroci sprostijo in krepijo svojo samopodobo. Prav tako spontano urijo svoj spomin, izboljšujejo svoje kognitivno, čustveno, socialno in fizično stanje.

Pri interesni dejavnosti se bodo naučili sklop iger in plesov, ki jih bodo povezali v program za nastopanje ob različnih priložnostih.

KUHARSKI KROŽEK

3. – 5. razred

Mentorica: Blažka Ravnikar

ponedeljek, 6. in 7. ura

Nekaj razlogov, zakaj na kuharski krožek:

Z učenjem kuhanja otrok hkrati spoznava pomen zdravega prehranjevanja. Med kuhanjem si otroci širijo besedni zaklad in večajo matematično znanje (npr. štejejo, tehtajo) ter razvijajo ustvarjalnost. S kuhanjem se otrok uči skupinskega dela in razdelitve vlog, kar mu bo koristilo pozneje v življenju. Razvija se tudi problemsko učenje, ko morajo iz določenih živil, glede na dana navodila, pripraviti obrok. Kuhanje je tudi odlična priložnost za razvijanje otrokovih motoričnih spretnosti. Ko otroci gnetejo, oblikujejo in mešajo, razvijajo hkrati grobo in fino motoriko. Koordinacija med očmi in kontrolo mišic pa se razvija, ko režejo, zlivajo, merijo in lupijo živila.

V primeru velikega števila prijavljenih otrok bo delo potekalo po skupinah, ki se bodo tedensko izmenjavale. Ob prvem obisku naj otrok prinese 5 evrov, ki jih bomo uporabili za nakup sestavin potrebnih za kuhanje.

ŠIVANJE

2. – 3. razred

Mentorica: Jerneja Eržen

petek, 7.30 – 8.15

Učenci spoznajo orodje za šivanje, naučijo se osnovne šive in izdelujejo praktične in uporabne izdelke. Pri tem ves čas urijo fino motoriko.

RITMIČNA GIMNASTIKA

1. – 9. razred

Izvajalec ŠD Fleksi

ponedeljek, 16.00 – 17.00, in petek, 16.15 – 17.15

Gibčnost, spretnost in eleganca.
Elementi baleta, plesa, akrobatike in splošne gimnastike.
 
Vadba bo potekala na hodniku predmetne stopnje in se bo pričela v petek, 8. 9. 2023.
LOGIČNA POŠAST

1. razred

Mentorica: Maja Trojar Kepic

sreda, 13.30 – 14.15

Skozi celotno šolsko leto bomo na različne načine:

 • vzpodbujali vedoželjnost,
 • razvijali logično mišljenje,
 • reševali matematične probleme,
 • se pripravljali na šolsko tekmovanje ter se udeležili tekmovanja v mesecu maju.

 

LOGIČNA POŠAST

2. razred

Mentorica: Andreja Šifrer

četrtek, 7.30 – 8.15

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti s pomočjo različnih didaktičnih iger in nalog razvijali logično mišljenje. Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

Interesna dejavnost je namenjena učencem 2. razreda.

LOGIČNA POŠAST

3. razred

Mentorica: Maja Hudolin

sreda, 13.10 – 13.55

https://i.pinimg.com/564x/c5/ab/32/c5ab329 91d742659ed0ce35a7c86b8c5.jpg

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti prek razvedrilnih nalog in problemov razvijali veščine logičnega mišljenja, polnih zabavnih izzivov, s poudarkom na matematični logiki. 

LOGIČNA POŠAST

4. – 5. razred

Mentorica: Jerneja Tolar

ponedeljek, predura

https://amadeus-.si/gradiva/tekmovanja/logicna-posast/ Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti reševali razvedrilne in logične naloge, s čimer bodo razvijali logično mišljenje. Naloge bodo zelo raznolike: latinski kvadrati, futošiki, sudoku, poišči mine, žabice, mostovi, pravokotniki in kvadrati, gobelin, zajčje igre, dominosa, dežela lažnivcev, logične razpredelnice, logične karte, na otoku vitezov in oprod, šahovski problemi, dva krat dvajset svetov, sklenjena pot, abc, kakuru, svet tarskega.

Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

SOUSTVARJAMO SVET PRAVLJIC

3. – 5. razred

Mentorica: Darja Čadež

torek, 13.30 – 14.15

Pridruži se pravljičnemu krožku, kjer se bomo skupaj podali na potovanje skozi čarobni svet pravljic. Spoznavali bomo različne pravljice, se o njih pogovarjali, se preizkusili v vlogi pisateljev in pisateljic, ilustratorjev in ilustratork ter pravljičarjev in pravljičark.

Skozi raznolike dejavnosti bomo odkrivali skrivnosti pravljičnih svetov, se poglobili v pomen ilustracij ter razvijali svoje likovne in pripovedovalske veščine.

ČAROBNI SVET ANGLEŠKIH SLIKANIC

3. razred

Mentorica: Mihela Kokelj

četrtek, 6. ura

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/kids-reading/ Če si tretješolec/-ka in rad/-a prebiraš slikanice v angleščini ter si ustvarjaš čudovit čarobni svet zanimivih knjižnih junakov, te vabim v moj bralni krog. Krožek bo obogaten z zabavnimi nalogami in igrami v angleščini.  Se te že veselim.

Teacher Mihela

MATHEMA (STROGO ZAUPNO, VZORCI)

2., 3. razred

Mentorica: Vesna Jamnik

torek, 6. ura

https://stock.adobe.com/fr/images/ninos-investigando-con-una-lupa/202804493 Postani matematični detektiv in razvozlaj matematične uganke. Na krožku bomo:

 • ugotavljali in risali različne matematične vzorce,
 • postali pravi detektivi in spoznali skrivni matematični tuji jezik,
 • se pripravljali in udeležili šolska tekmovanja vzorci (januar) in strogo zaupno (marec). 
RAZMIŠLJANJE

5., 6. razred

Mentorica: Polona Maček

torek, 6. ura

https://emka.si/products/naucite-svojega-otroka-razmisljati-1

Tečaj razmišljanja se izvaja po metodi Edwarda de Bona, imenovani CORT 1. Bistvo je osredotočiti pozornost neposredno na različne vidike razmišljanja. Naučili se bomo 7 različnih orodij razmišljanja, ki imajo hecna imena. Te zanima kaj pomenijo kratice  PNZ, UVD, P&N, NCD, PPP, AMI, SDL?  Prijavi se na ID Tečaj razmišljanja!!! Preko iger se boš naučil/a kako bolj zavestno razmišljati, biti bolj raziskovalen, manj obsojajoč, bolj sodelovalen in še mnogo več.
PRVA POMOČ

5. – 9. razred

Mentorica: zunanja sodelavka 

(koordinatorica na šoli: Judita Slabe)

po dogovoru

http://www.rk-skofjaloka.si/ Člani krožka spoznajo prvo pomoč: vrste poškodb in kako pomagati. Udeležijo se lahko tudi regijskega tekmovanja osnovnošolskih ekip prve pomoči. Seznanijo se z vrstami nesreč in obiščejo Regijski center za obveščanje Kranj. Razpravljajo o zdravem življenju in kako se izogniti odvisnostim.
 MEPI

9. razred

Mentorice: Janja Bračko Mesec, Jana Ržen, Sabina Leben

torek, 6. ura

MEPI predstavlja štiri področja: veščino, šport, prostovoljstvo in odpravo. Eden izmed udeležencev je zapisal:

Delovanje v skupini je verjetno najpomembnejša veščina, ki sem jo pridobila v programu MEPI. Tvoj cilj (na odpravi) ni, da prispeš do zadnje kontrolne točke v pravem času in brez zapletov, ampak da na poti narediš vse, kar je v tvoji moči, da na cilj prispe celotna skupina.

Da boš spoznal kaj je pravi timski duh, tudi tebi priporočam program MEPI.
Srečujemo se enkrat tedensko in se sproti dogovarjamo za skupne aktivnosti.

 MINI ROKOMET

2.- 3. razred

Mentorja: Marko Primožič in Žiga Bradeško

ponedeljek in četrtek od 15.10 – 16.10

 

Mini rokomet je enostavna igra, ki jo učenci hitro osvojijo in znajo igrati. Skozi različne vaje in igro učence naučimo osnovnih tehnično taktičnih elementov, da čimprej uživajo v igri.

Med letom igramo nekaj tekem z bližnjimi šolami in se udeležimo tudi kakšnega večjega tekmovanja.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR 1

1. – 2. razred

Mentorica: Tatjana Jeram

četrtek, 7.30 do 8.15

Vaje so otroškega pevskega zbora so enkrat tedensko.

Učenci se uvajajo v petje v pevskem zboru. Poleg otroških pesmic slovenske ljudske zakladnice in različnih avtorjev se pevci učijo pravilnega pevskega dihanja, natančne izgovorjave besedila, lepe drže, veščin nastopanja na odru…

Pevski zbor pomeni tudi druženje, oblikovanje osebnosti. Pomembni so tudi nastopi pred publiko na šolskih prireditvah in ob drugih priložnostih.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR 2

3. – 5. razred

Mentor: Gorazd Pintar

torek, 12.45 do 13.30

https://www.gsslovenskekonjice.si/index.php/ component/content/article/42-novice/270-otroski-pevski-zbor Pri otroškem zboru se učimo peti z osnovami vokalne tehnike, ki posredno vpliva tudi na boljšo telesno držo in na jasnejši govor.

V program so vključene slovenske ljudske in umetne pesmi, sam program pa se prilagaja letnim časom in dejavnostim šole.

Skupaj se ob petju zabavamo, kar običajno pripelje do tega, da postanejo pevske vaje tudi prijetno druženje.

MLADINSKI PEVSKI ZBOR

6. – 9. razred

Mentor: Gorazd Pintar

četrtek in petek, 6. in 7. ura

https://www.dsolj-bezigrad.si/otroski-mladinski-pevski-zbor-os-miranja-jarca/ Mladinski pevski zbor nastopa na vseh šolskih in izvenšolskih prireditvah. Višek našega delovanja je  območna revija pevskih zborov.

Na repertoar uvrščamo umetne, ljudske, pop in druge skladbe, ki so primerne našemu znanju in sposobnostim.

PLANINSKI KROŽEK

1.-4. razred in
5.-9. razred

Mentorici 1. skupine: Ivanka Dolenc in Jera Šuštar

Mentorica 2. skupine: Ivanka Dolenc

Če imaš rad naravo, hojo v hribe in dobro družbo, se vključi v planinski krožek. Na šoli je organiziran v dveh skupinah. V mlajšo skupino Kozlički so vključeni učenci od prvega do četrtega razreda, v starejšo skupino Gamsi pa so vključeni učenci od 5. do 9. razreda. Planinske urice bodo organizirane med tednom, izleti pa ob sobotah. Za vsako skupino načrtujemo po 3 planinske urice in 6 izletov.

Kozlički boste pri planinskih uricah spoznali opremo planinca, planinske oznake ter se udeležili plezanja na umetni steni. Na planinskih izletih pa se boste povzpeli na vrhove, spoznavali okolico in osnovna pravila, ki veljajo za varno hojo v hribe. Izlete pa bomo popestrili s pravljicami in odkrivanjem drugih zanimivosti.

Gamsi boste nadgradili znanje o planinski opremi, se naučili nekaj planinskih vozlov in osnov samovarovanja. Planinski izleti bodo daljši. Spoznavali boste rastline, živali in si ogledali naravne znamenitosti. Ob koncu šolskega leta pa bomo organizirali 4-dnevni planinski tabor.

RAČUNALNIŠKI KROŽEK

2. in 3. razred

 Mentorica: Majda Šubic

četrtek, 13.30 – 14.15

https://racunalniske-novice.com/wp-content/uploads/2023/03/Lenovo-ALL-IN-ONE-DESKTOP-PC-AMD-1024×926.jpg

 

 

Učenci, ali vas zanima računalnik in si želite spoznati nekaj novega? Spoznavali boste osnove računalništva, delo z računalniškimi programi, varno rabo interneta (Safe.si), razvijali svojo ustvarjalnost in kreativnost. Naučili se boste pravilno vklopiti in izklopiti računalnik, s pomočjo didaktičnih iger spretno uporabljati računalniško miško in tipkovnico. Preskusili boste različne didaktične igre in orodja v katerih boste razvijali miselne spretnosti in utrjevali znanje. Dejavnosti vam bodo v pomoč pri pouku.

Pri delu bomo gradili na medsebojnem sodelovanju in razvijanju ustvarjalnosti; risali v Slikarju, pisali v Wordu, animirali v PowerPointu.

Lepo vabljeni.

ŠPORT v okviru RaP
Vsi razredi
Mentorji: Jože Kordiš, Luka Okršlar, Maja Bajželj Plešec, Nada Pohleven

Učenci imajo letos veliko možnosti dodatnih športnih aktivnosti izven rednega pouka.
Lahko se vključijo v katerokoli od navedenih skupin: 

 • GIM-FIT vadba (aerobna vadba z različnimi pripomočki, utežmi; aerobika, pilates) – za učence od 4. – 9. razreda). Potekala bo v ponedeljek preduro.
 • Tekmujem športno – športno plezanje, kjer bomo izkoristili odlično plezalno steno, ki jo imamo na šoli. Z učenci 6. – 9. razreda se dobimo v sredo preduro.
 • Žogarija – igre z žogo za učence 6. – 9. razreda. Potekala bo ob ponedeljkih preduro in ob petkih 7. uro.
 • Odbijam žogico – badminton, namizni tenis, tenis v dvorani – za učence od 6. – 9. razreda. Potekal bo  ob sredah 7. šolsko uro. 
 • PTM – Prebudimo telo in možgane– za učence 1. razreda bo potekalo ob sredah preduro.

V okviru OPB bodo za učence razredne stopnje organizirane športne urice GiB.

 
Učenci bodo z aktivnostmi podrobneje seznanjeni  pri urah športa.
 
RUŠČINA

6. – 9. razred

Mentorica: Manca Mikelj
ponedeljek, 6. ura ali četrtek, predura
https://deustravel.rs/hram-vasilija-blazenog-moskva/  Vas zanima, kako prebrati in izgovoriti besede привет, пока in хорошо?

Ste vedeli, da Rusi ob napisu Pozor, hud pes! začudeno pogledajo lastnika? Napis bi nesrečno prevedli v Sramota, suh pes!

Ali veste, kateri dobri mož prihaja iz Rusije in katero je njegovo prevozno sredstvo?

Pridite na krožek ruščine! Usvojili boste novo pisavo, spregovorili v najbolj razširjenem slovanskem jeziku, odkrivali skrivnosti ruske kulture ter bajali ob ruskem čaju in palačinkah.

Поехали! [pajehali] = Začnimo!

NOVINARSKI KROŽEK
6. – 9. razred
Interesna dejavnost v šolskem letu 2023/2024 ne bo potekala.
https://www.freepik.com/premium-vector/cartoon-children-reading-newspaper_6310466.htm Novinarji se radi pohvalijo, da njim v službi ni nikoli dolgčas.

Mladi novinarji, če se boste zavzeto lotili novinarskih nalog, tudi vam ne bo!

Pri krožku bomo spremljali aktualne dogodke na šoli in o njih poročali. Prispevke bomo objavili v šolskem glasilu Macesni. Učenci se boste naučili pisati novice, poročila, reportaže, intervjuje …

UMETNOST – likovno ustvarjanje

6. – 9. razred

Mentorica: Petra Primc Marko

sreda, 6. in 7. ura – teden B

 

Kaj in kako najraje ustvarjaš v okviru likovne umetnosti?

Program dela bomo oblikovali skupaj, saj bodo upoštevane tudi tvoje želje.

Zaradi narave dela in različnih urnikov, bodo ure potekale po skupnem dogovoru.

Stroške likovnega materiala (razen materiala za šolo – poslikave sten, vrat…) poravnajo starši.

LEPO VABLJENI!

ZGODOVINSKI KROŽEK
6. – 9. razred
Mentorica: Barbara Trdina
četrtek, 6. ura
Pri zgodovinskem krožku bomo raziskovali različne zgodovinske vire, raziskovali zanimivosti iz različnih zgodovinskih obdobij, spoznali poklice, ki se ukvarjajo z zgodovino (arhivar, restavrator, arheolog…), izdelali bomo časovni trak človeške zgodovine in še veliko drugih zanimivih stvari. Vabljeni.
PODJETNIŠKI KROŽEK

7. – 9. razred

Mentorica: Lucija Kavčič (Razvojna agencija Sora)

(koordinatorica na šoli: Judita Slabe)

po dogovoru

Te zanima, kako je imeti svoje podjetje?

Imaš dobro idejo za zaslužek?

Bi rad izvedel, kako sploh začeti?

Si želiš skupinskega dela?

Prijavi se na zabaven PODJETNIŠKI KROŽEK!

KNJIŽNIČARSKI KROŽEK

2. – 5. razred

Mentorica: Anica Benedičič
sreda, 13.30 – 14.15
Člani krožka urejajo vrnjeno gradivo, svetujejo pri izbiri knjig. Spoznavajo osnovna pravila postavitve gradiva in delovanja šolske knjižnice.
Spremljajo knjižne novosti, nove knjige tehnično opremijo za izposojo. Vključujemo jih k vsem projektom z različnimi pripravami gradiv, vsebin, pomagajo pri razstavah, sodelujejo pri pripravi zaključne prireditve za bralce naše šole, ko nas obišče priznani pisatelj, pesnik, ilustrator,…
KAJ VEM O SLADKORNI BOLEZNI? Mentorica: Tina Osterman
Interesna dejavnost v šolskem letu 2023/2024 ne bo potekala.

https://www.doktor24.si/revija-doktor/zdravniki-pisejo/854-diabetes

Učenci se pri interesni dejavnosti Kaj vem o sladkorni bolezni? seznanijo s sladkorno boleznijo. Pogovorimo se o zdravem načinu življenja s poudarkom na pravilni prehrani in telesni aktivnosti.  Učenci osvojeno znanje pokažejo tudi na tekmovanju, ki ga organizira društvo diabetikov Slovenije.
MINDSTORMS

8. in 9. razred

Mentorica: Majda Šubic
Interesna dejavnost v šolskem letu 2023/2024 ne bo potekala.
https://botland.com.pl/produkty-wycofane/17129-lego-mindstorms-ev3-zasilacz-pakiet-eduka Učenci spoznavajo komplet Minstorms in programiranje v EV3.

Pri interesni dejavnosti se  učenci srečujejo z izzivi vsakdanjega življenja ter jih s pomočjo abstrakcije rešijo z različnimi pristopi.

FOTOGRAFSKI KROŽEK
6. – 9. razred
Mentor: Janez Beguš
petek, 7.30 – 8.15
   
MODELARSTVO
4. – 6. razred
Mentor: Janez Beguš
torek, 12.45 – 13.30
   
ŠIVANJE

7. – 9. razred

Mentorica: Tina Osterman
torek, 6. ura 
Na krožku se bomo učili spretnosti ročnega in strojnega šivanja.
   
(Skupno 7.179 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost