Interesne dejavnosti

INTERESNE DEJAVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

Objavljamo urnik interesnih dejavnosti, ki bodo potekale v šolskem letu 2020/21: Urnik_ID_2021

Učenci so prinesli domov le eno prijavnico za interesno dejavnost, sami pa si lahko po potrebi natisnete še dodatno PRIJAVNICO.

Prosimo, da učenci vrnejo prijavnice razredniku do petka, 11. 9. 2020, saj bomo pričeli z izvajanjem interesnih dejavnosti v ponedeljek, 14. 9. 2020, medtem ko bodo športne dejavnosti v telovadnici potekale že v prvem tednu v septembru.

Interesne dejavnosti so pomemben del vseživljenjskega učenja. Šola jih organizira izven pouka, kot razširjeni program šole z namenom, da bi omogočila odkrivanje in razvijanje učenčevih interesov in učence praktično uvajala v življenje in jih s tem usposabljala za koristno in zdravo preživljanje prostega časa. Učenci  izbirajo ter se vključujejo v dejavnosti prostovoljno. Šola jim s pomočjo mentorjev pomaga pri izboru in oblikovanju programa interesnih dejavnosti, strokovno izvaja in evalvira delo ter zagotovi delovanje v prijetnem in sproščenem vzdušju.

 

Pripravila Maja Doljak

 

MALI RAZISKOVALEC
1. in 2. razred

Mentorica: Maja Trojar Kepic

torek, 12.45 – 13.30

 

Zakaj? Kako? Na kakšen način?

Mali raziskovalec bo preko poskusov na slikovit in razumljiv način spoznaval številne fizikalne, kemijske in biološke pojave ter dobil odgovore na številna vprašanja o naravoslovju.

 

PREŽIVETJE V NARAVI
8. razred

Mentorica: Mirjam Tolar

četrtek, 12.45 – 13.30, učilnica BIO (221)

 

Najbrž vas naslov interesne dejavnostih spomni na slavnega Bear Gryllsa in njegove podvige v Amazonskem pragozdu. Brez skrbi, tja ne bomo odšli. Se bomo pa preizkusili v raznih veščinah in izzivih, ki nam jih narava ponuja. Ogenj je dobro znati hitro zakuriti ali pa si postaviti zatočišče, ko nas ujame nevihta. Tudi lačen nisi, če okoli sebe opaziš užitne rastline in si iz njih znaš kaj pripraviti na ognju.

Interesna dejavnost bo potekala ob četrtkih, 6. uro in po dogovoru tudi ob drugih terminih. Točno se bomo dogovorili na prvem srečanju.

Vabim vse, ki ste željni izzivov in bi se radi preizkusili v čem novem, da se prijavite. Tudi vaše ideje in predlogi so zelo dobrodošli. Za vsa vprašanja pa me lahko poiščete v učilnici 4. a.

FOLKLORNA SKUPINA  GROHARČKI

1. – 5. razred

Mentorici: Urška Ziherl, Valentina Žagar

sreda, 7.30 – 8.15, učilnica 3. b (204)

 

Pri folklori se bodo učenci seznanili z našo kulturno dediščino, spoznavali narodne noše in običaje.

Naučili se bodo enostavnejše folklorne plese, nekaj starih otroških (pastirskih) iger in otroških narodnih pesmic.

Pri plesu, petju in igri se otroci sprostijo in krepijo svojo samopodobo. Prav tako spontano urijo svoj spomin, izboljšujejo svoje kognitivno, čustveno, socialno in fizično stanje.

Pri interesni dejavnosti se bodo naučili sklop iger in plesov, ki jih bodo povezali v program za nastopanje ob različnih priložnostih.

TELOVADBA Z ELEMENTI SPROŠČANJA

2. – 4. razred

Mentorica: Janja Bračko

torek, 6. šolska ura: 12.45 – 13.30, telovadnica

Učenci bodo s pomočjo telovadbe, gibalnih iger in svojih idej sprostili svoje telo in pridobili na kondiciji. Prav tako se bodo ob pravljici ali glasbi lahko gibali po svoje in bili ustvarjalni.

Telovadba izboljšuje gibljivost, moč, ravnotežje in koordinacijo ter krepi koncentracijo. Tako lahko učenci sprostijo notranje napetosti, umirijo svoje misli in se učijo graditi boljšo samopodobo.

Telovadba bo potekala v telovadnici ali na prostem.

KROŽEK ZA KRAVŽLJANJE MOŽGANOV

4.-6. razred

Mentorica: Branka Mali

torek: 12.45-13.30, v učilnici 240 (5. a)

 

Če te zanima:

ustvarjanje novih iger, kvizov…
iskanje novih/drugačnih idej…
sestavljanje in reševanje nenavadnih stvari, zanimivih nalog…
in če bi rad/-a ugotovil/-a, kaj vse se še skriva v tebi oz. kaj vse zmoreš…

se nam pridruži na krožku, ki bo potekal ob sredah, od 13.45 do 14.30, v učilnici 240 (5. b).

RITMIČNA GIMNASTIKA


1.-9. razred

Izvajalec ŠD Fleksi

ponedeljek in četrtek, 16.30 – 17.30

Vadba bo potekala na hodniku predmetne stopnje in se bo pričela v ponedeljek, 21. 9. 2020.

KUHARSKI KROŽEK

3.-5. razred

Mentorica: Blažka Ravnikar

torek, 12.45 – 14.15
g
ospodinjska učilnica

 

Tudi v letošnjem šolskem letu lahko učenci 3., 4. in 5. razreda obiskujejo kuharski krožek. Na krožku pripravljamo različne jedi: juhe, rižoto, špagete z bolonjsko omako, lazanjo, palačinke, štruklje, sadno kupo, domač sladoled… Dobrote na koncu učenci tudi sami pojedo.

Zaradi velikega števila prijavljenih otrok bo delo potekalo po skupinah. Krožek imamo v gospodinjski učilnici.

LOGIČNA POŠAST

1.-2. razred

Mentorica: Andreja Šifrer

sreda, 13.30 – 14.15

 

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti s pomočjo različnih didaktičnih iger in nalog razvijali logično mišljenje. Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

Interesna dejavnost je namenjena učencem 1. in 2. razreda.

MAŽORETNA DEJAVNOST

1.-4. razred

Mentorici: Maruša Šantej in Katarina Novak

torek, 15.10 – 16.00 (1. in 2. razred)

sreda, 15.10 – 16.00 (3. in 4. razred)

Telovadnica

Mesečni prispevek staršev: 25€

 

Vrtenje palice, ples, korakanje v vrsti, nastopanje pred ljudmi in tekmovanja na prvenstvih. Zgledna telesna pripravljenost, pokončna drža in lep nasmeh. Samozavest, druženje, zabava in sklepanje novih prijateljstev. Vse to so sestavine dejavnosti mažoretk.

Mažoretni ples je ena izmed panog plesa, pri katerem so glavne prepoznavne značilnosti uniforma in koračni ritmični vzorci deklet, ki nosijo v rokah dekorativne palice in z njimi plešejo z akrobatsko spretnostjo.

Mentorica je 9-kratna državna prvakinja, na evropskem tekmovanju pa se je že večkrat uvrstila med najboljše 3 skupine. Sedaj ustanavlja društvo v Škofji Loki in vabi vsa zainteresirana dekleta k sodelovanju – vabljene!

Mesečni prispevek vključuje mažoretno palico in majico.

 MEPI

9. razred


Mentorice: Janja Bračko, Jana Ržen, Sabina Leben
 

MEPI predstavlja štiri področja: veščino, šport, prostovoljstvo in odpravo. Eden izmed udeležencev je zapisal:

Delovanje v skupini je verjetno najpomembnejša veščina, ki sem jo pridobila v programu MEPI. Tvoj cilj (na odpravi) ni, da prispeš do zadnje kontrolne točke v pravem času in brez zapletov, ampak da na poti narediš vse, kar je v tvoji moči, da na cilj prispe celotna skupina.

Da boš spoznal kaj je pravi timski duh, tudi tebi priporočam program MEPI.
Srečujemo se enkrat tedensko in se sproti dogovarjamo za skupne aktivnosti.

 MINI ROKOMET

2.- 3. razred

Mentorja: Marko Primožič in Žiga Bradeško

ponedeljek in četrtek od 15.10 – 16. 10 v telovadnici naše šole

 

Mini rokomet je enostavna igra, ki jo učenci hitro osvojijo in znajo igrati. Skozi različne vaje in igro učence naučimo osnovnih tehnično taktičnih elementov, da čimprej uživajo v igri.

Med letom igramo nekaj tekem z bližnjimi šolami in se udeležimo tudi kakšnega večjega tekmovanja.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR

1. – 2. razred

Mentorica: Tatjana Jeram

sreda, 13.45 – 14.30, učilnica glasbe

Vaje so otroškega pevskega zbora so enkrat tedensko.

Učenci se uvajajo v petje v pevskem zboru. Poleg otroških pesmic slovenske ljudske zakladnice in različnih avtorjev se pevci učijo pravilnega pevskega dihanja, natančne izgovorjave besedila, lepe drže, veščin nastopanja na odru…

Pevski zbor pomeni tudi druženje, oblikovanje osebnosti. Pomembni so tudi nastopi pred publiko na šolskih prireditvah in ob drugih priložnostih.

PLANINSKI KROŽEK

1.-4. razred in
5.-9. razred

 Mentorica: Ivanka Dolenc

Če imaš rad naravo, hojo v hribe in dobro družbo, se vključi v planinski krožek. Na šoli je organiziran v dveh skupinah. V mlajšo skupino Kozlički so vključeni učenci od prvega do četrtega razreda, v starejšo skupino Gamsi pa so vključeni učenci od 5. do 9. razreda. Planinske urice bodo organizirane med tednom, izleti pa ob sobotah. Za vsako skupino načrtujemo po 3 planinske urice in 6 izletov.

Kozlički boste pri planinskih uricah spoznali opremo planinca, planinske oznake ter se udeležili plezanja na umetni steni. Na planinskih izletih pa se boste povzpeli na vrhove, spoznavali okolico in osnovna pravila, ki veljajo za varno hojo v hribe. Izlete pa bomo popestrili s pravljicami in odkrivanjem drugih zanimivosti.

Gamsi boste nadgradili znanje o planinski opremi, se naučili nekaj planinskih vozlov in osnov samovarovanja. Planinski izleti bodo daljši. Spoznavali boste rastline, živali in si ogledali naravne znamenitosti. Ob koncu šolskega leta pa bomo organizirali 4-dnevni planinski tabor.

RAČUNALNIŠKI KROŽEK

2. in 3. razred

 Mentorica: Majda Šubic

četrtek, 13.45 – 14.30

 

Učenci ali vas zanima računalnik in si želite spoznati nekaj novega. Spoznavali boste osnove računalništva, delo z računalniškimi programi, varno rabo interneta (Safe.si), razvijali svojo ustvarjalnost in kreativnost. Naučili se boste pravilno vklopiti in izklopiti računalnik, s pomočjo didaktičnih iger spretno uporabljati računalniško miško in tipkovnico. Preskusili boste različne didaktične igre in orodja v katerih boste razvijali miselne spretnosti in utrjevali znanje. Dejavnosti vam bodo v pomoč pri pouku.

Pri delu bomo gradili na medsebojnem sodelovanju in razvijanju ustvarjalnosti; risali v Slikarju, pisali v Wordu, animirali v PowerPointu.

Lepo vabljeni.

KREATIVNO PISANJE
6.-9. razred

Mentorica: Jana Kos

po dogovoru, glede na urnik učencev

Izbirni predmet v šolskem letu 2020/2021 ne poteka.

ŠIVANJE

2. – 3. razred


Mentorica: Jerneja Eržen
četrtek, 12.45 – 13.30

Izbirni predmet v šolskem letu 2020/2021 ne poteka.

Učenci spoznajo orodje za šivanje, naučijo se osnovne šive in izdelujejo praktične in uporabne izdelke. Pri tem ves čas urijo fino motoriko.
ŠPORT v okviru RaP
Vsi razredi
Mentorji: Jože Kordiš, Mara Peternelj, Maja Bajželj Plešec, Nada Pohleven
  Učenci imajo letos veliko možnosti dodatnih športnih aktivnosti izven rednega pouka.
Lahko se vključijo v katerokoli od navedenih skupin: Fit vadba (aerobna vadba z različnimi pripomočki, utežmi; aerobika, pilates) – za učence od 6. – 9.razreda).
Prva pomoč (teorija in praktično osnove PP) – za učence od 7. – 9. razreda.
Tekmujmo športno, kjer se bomo pripravljali na različna tekmovanja z učenci 7. – 9. razreda.
Spremljam svojo aktivnost – tukaj bomo spremljali svojo aktivnost z uporabo različnih elektronskih pripomočkov (Polar, Strava, GPS…) za učence od  7. – 9. razreda.
Žogarija – igre z žogo za učence od 5. – 8. razreda.
Odbijam žogico – badminton, namizni tenis, tenis v dvorani – za učence od 5. – 9. razreda.
Zapleši z mano – plesali bomo standardne in latinsko ameriške plese, moderne plese in družabne plese – za učence od 5. –  9. razreda. V okviru OPB bodo za učence razredne stopnje organizirane športne urice GiB.
Učenci bodo podrobneje seznanjeni z aktivnostmi pri urah športa.
ZAČNEMO ŽE V  PRVEM TEDNU POUKA!
VABLJENI V ČIMVEČJEM ŠTEVILU!

 UMETNOST – likovno ustvarjanje

7. – 9. razred

Mentorica: Milojka Bozovičar Gantar

torek, 13.45 – 14.30

       sreda, 12.45 – 14.30 na 14 dni

 

V šolskem letu 2020/21, sta pri likovni umetnosti načrtovani dodatni dve šolski uri tedensko za interesno dejavnost UMETNOST. Zaradi narave dela, bodo ure razporejene različne dni v tednu in po vnaprejšnjem dogovoru. Povezovali se bomo z ID UMETNOST pri računalništvu (animacije…) in z različnimi institucijami v domačem in širšem okolju.

Program dela bomo oblikovali skupaj z učenci, v katerega bom vključila njihove želje. Pobližje bomo spoznali tudi različne tehnike akvarela, slikanja na platno z akrilnimi barvami, izdelali stensko sliko v šolski knjižnici, ilustracije itn.

Stroške za material (razen kar se veže na šolo – poslikava stene), prevoze in oglede, boste starši plačali po položnici.

USTVARJALNA URICA

1. razred

Mentorica: Nina Zupanc

četrek, 13.30 – 14.15

Na ustvarjalnih uricah bodo otroci razvijali svojo domišljijo, kreativnost, čut za estetiko, ročne spretnosti in krepili fino motoriko.
LOGIČNA POŠAST
3. – 5. razred

Mentorica: Jerneja Tolar

petek, 7.30 – 8.15 v učilnici 5. b

Učenke in učenci bodo pri interesni dejavnosti reševali razvedrilne in logične naloge, s čimer bodo razvijali logično mišljenje. Naloge bodo zelo raznolike: latinski kvadrati, futošiki, sudoku, poišči mine, žabice, mostovi, pravokotniki in kvadrati, gobelin, zajčje igre, dominosa, dežela lažnivcev, logične razpredelnice, logične karte, na otoku vitezov in oprod, šahovski problemi, dva krat dvajset svetov, sklenjena pot, abc, kakuru, svet tarskega.

Ob koncu leta bodo lahko svoje logične spretnosti preizkusili na tekmovanju.

NOVINARSKI KROŽEK

6. – 9. razred
 

Mentorici: Tatjana Ignatov Žlebnik in Katarina Podrekar
ponedeljek, 12.45 – 13.30
FOTOGRAFSKI KROŽEK
6. – 9. razred
Mentor: Janez Beguš
četrtek, 7.30 – 8.15
MODELARSTVO
5. – 9. razred
Mentor: Janez Beguš
torek, 13.45 – 14.30
SLADKORNA BOLEZEN
7. – 9. razred
Mentorica: Tina Osterman
sreda, 12.45 – 14.30

MINDSTORMS

8. in 9. razred

Mentorica: Majda Šubic

sreda, 7. šolska ura

 

(Skupno 2.873 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost