Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek, 9. maja, so učenci 8. razreda imeli tehniški dan. Pot nas je vodila na dolenjski Kras in k zibelki Primoža Trubarja.

Najprej smo se ustavili na ogledu Županove jame. V dolžini dobrih 500 m nas navduši raznolikost kapniških struktur, jamski živelj (netopirji) nas pozdravlja z nizkimi preleti nad našimi glavami, spoznamo kemijske reakcije, ki povzročajo raztapljanje apnenčastih tal in nastanek kapnikov ter njihovo rast. Prijazna vodička nam razloži vse o odkritju jame in njenem raziskovanju, sprehodimo se skozi dvorano Ledenico, občudujemo mogočni kapnik ‘Poklon padlemu vojaku’ in izvemo, da so  v Matjaževi dvorani snemali film o Kekcu in Vitrancu in nekaj kadrov filma o Vinetouju. Povezujemo se medpredmetno, računamo obseg kapnikov in ocenjujemo njihovo starost, merimo temperaturo zraka …  Več kot tisoč strmih stopnic nam primerno obremeni mišice nog :-), dekleta pa v koncertni dvorani razvajajo naša ušesa z ubrano večglasno izvedbo angleške popevke.

V deževnem vremenu kmalu zatem stojimo pod Prešernovim ‘hrastom v Turjaškem dvoru’, za katerega se izkaže, da je pravzaprav lepo ohranjena stoletna lipa. Skriti pod dežniki prisluhnemu Eli in Ajdi, ki nam predstavita Franceta Prešerna in njegovo ‘Turjaško Rozamundo.’ Zgodovinski oris dogajanj na gradu in okolici s podrobnim in zanimivim opisom dopolni gospa učiteljica Branka.

Zadnji postanek nas čaka na Rašici, rojstnem kraju Primoža Trubarja. Tu v lično urejeni spominski sobi prisluhnemo gospodu Andreju, ki je enciklopedija znanja o Trubarjevem življenju in njegovem delu ter prispevku k uveljavljanju slovenskega jezika v evropskem prostoru.

V knjigoveški delavnici nam izurjena gospa iz društva Parnas prikaže tiskanje in izdelavo knjig v Trubarjevem času. Tej se preizkusi kot grajski pisar, v gotici s gosjim peresom in črnilom na čisto pravi pergament napiše svoje ime.

Zadovoljni se po vseh dejavnostih vrnemo domov, pohvaliti je potrebno tudi primerno obnašanje učencev na strokovni ekskurziji.
Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate v galeriji spodaj.

Zapisala: Nataša Ivanušič

(Skupno 413 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost