Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek 7. 10. 2021 smo se z 9.r odpravili na avstrijsko Koroško. Čeprav je vremenska napoved obetala precej nehvaležno vzdušje, smo se zjutraj zbrali brez dežnikov in tudi preko celega dneva smo jih uporabili ne le nekajkrat. V Tržiču sta nas pričakala vodiča in obilo karavanškega vetra. Na avstrijski strani predora Ljubelj sta mejna policista natančno preverila naše PCT dokumente (ki so jih nekateri dobili z mokro pustolovščino v največjem nalivu prejšnji dan).

Nato sta se avtobusa ločila in vsaka skupina je po svojem vrstnem redu raziskovala kraje, ki so za nas Slovence velikega pomena. Naš avtobus je najprej zavil na Gosposvetsko polje, kjer smo si ogledali cerkev Gospe svete in Vojvodski prestol. Zelo zanimiv je bil nato obisk gradu Ostrovica. Do vrha smo se povzpeli skozi štirinajst grajskih vrat, ki ima vsaka svoj način obrambe pred sovražniki. Zanimivo je, da je grad še vedno v lasti iste družine, ki je ta vrata zgradila pred približno 450 leti. V gradu je tudi muzej z zbirko orožja in veliko pravimi viteškimi oklepi.

Naša naslednja postaja je bil Celovec. Ogledali smo si Stari in Novi trg, Zmajev vodnjak, mestno hišo, gledališče in doživeli nekaj utripa glavnega mesta avstrijske dežele Koroške, ki ravno v teh dneh obeležuje 101. obletnico (nesrečnega) plebiscita. V dvorani grbov v smo videli tudi slavni knežji kamen, ki je bil pomemben za Slovence že pred več kot 1000 leti. Pot smo nadaljevali do Vrbskega jezera, do kraja Otok, kjer so nastali Brižinski spomeniki, saj je bilo tu središče pokristjanjevanja Slovanov.

Na koncu smo se obe skupini dobili v znamenitem Minimundusu, v katerem smo si samostojno ogledali velike svetovne znamenitosti, med katerimi je tudi nekaj slovenskih. Jih prepoznate na slikah? Po celodnevnem potepanju smo se nato odpravili prosti domu in si rekli, da bomo še kdaj prišli (in upamo, da morda še v nekoliko lepšem vremenu … ).

Luka Planinc

     

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost