Skoči na glavno vsebino
Select Page

V sredo smo praznovali nov državni praznik, Dan slovenskega športa. Na šoli smo ga obeležili s krosom na razredni stopnji in minuto za zdravje na predmetni stopnji.

DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA   

Državni zbor je sprejel spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih z uvedbo novega praznika, s katerim je 23. september posvetil slovenskemu športu – Dan slovenskega šport je praznik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije.

Pobudo za slovenski dan športa je lani dal Olimpijski komite Slovenije, pobuda pa je, vse od prve predstavitve dalje, doživela pozitiven odziv različnih javnosti. Razglasitev dneva slovenskega športa kot novega državnega praznika je med drugim pozdravil tudi predsednik Borut Pahor, ki je lani priredil poseben sprejem ob predstavitvi pobude in jo podprl z besedami,…” da je šport, tako kot kultura, ena od stvari, ki nas povezujejo.”

»23. september ni le še eden na seznamu slovenskih državnih praznikov. To je praznik s posebnim pomenom, posvečen slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vse Slovenke in Slovenci praznik obeležijo z lastno telesno dejavnostjo,« je, med drugim poudaril predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec.

Na Olimpijskem komiteju želijo s praznikom povečati zavedanje o pomenu telesne in športne dejavnosti ter s tem nagovoriti tudi vse tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Dan slovenskega športa naj spodbuja vrednote biti telesno aktiven, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje.

Začetek organiziranega športa na slovenskem sega v leto 1863, ko je bilo 1. oktobra ustanovljeno prvo telovadno društvo Južni Sokol. S tem so bili postavljeni temelji za razvoj organiziranega športa v Sloveniji, razvoj športa v šolah, razvoj športnih društev, izobraževanja kadrov in oblikovanje trdne podlage za številne športne dosežke naših športnikov. Prav zato bi po prvotnem predlogu dan slovenskega športa praznovali 1. oktobra, a je bil kasneje predlagan in sprejet 23. september, ko je Slovenija dobila prvo olimpijsko medaljo. Letos mineva okroglih 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaigrala slovenska himna v čast olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu.

KROS – RAZREDNA STOPNJA

Kljub slabi vremenski napovedi, a polni adrenakina ter pozitivne energije, smo izpeljali šolsko tekmvoanje v krosu za učencE in učenke od 1. – 5. razreda. Zaradi omejitev smo tekli po oddelkih, rezultate pa zbrali skupaj, jih razvrstili in nastall so naslednji vrstni red oz. rezultati:

REZULTATI KROSA

 

 

(Skupno 1.393 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost