Skoči na glavno vsebino
Select Page

Deset učencev naše šole je od 13. do 17. 9. 2018,  skupaj z dijaki Gimnazije Škofja Loka obiskalo učence in dijake zasebne gimnazije iz Tabora na Češkem. V Taboru so nas v četrtek zvečer pričakali in prijazno sprejeli vrstniki gostitelji, njihovi starši in profesorji tamkajšnje gimnazije. Učence so pospremili na domove gostiteljskih družin. Gostitelji so se trudili za njihovo čim boljše počutje v dnevih bivanja na Češkem.

V dnevih, ki smo jih preživeli na Češkem smo imeli priložnost obiskati njihovo šolo in si ogledati nekaj ur pouka. Pri pouku geografije so naši učenci razdeljeni v skupine predstavili raznolikost Slovenije, vrstniki pa Češke. Spoznali smo Tabor, ki je podobno staro srednjeveško mesto kot Škofja Loka.

Na osrednjem taborskem trgu, Žižkovem trgu, so potekale tradicionalne srednjeveške prireditve Taborska srečanja, ki smo se jih udeležili tudi mi skupaj s predstavniki Občine Škofja Loka. Tudi dež ni zmotil razpoloženja in množičnega obiska. Za udeležbo na povorki smo loški udeleženci imeli s seboj kapuce, ki smo jih izdelali organizirano v ustvarjalni delavnici.

Udeležili smo se slovesnosti ob lipi slovensko češkega prijateljstva.  V znak prijateljstva so jo zasadili predstavniki obeh mest pred več kot petnajstimi leti. Poleg župana mag. Mihe Ješeta se je prireditve udeležilo tudi več drugih Ločanov, politični predstavniki Tabora in slovenski prijatelji.

Med številnimi lepo ohranjenimi gradovi na Češkem smo si ogledali dvorec Hluboka in grad Česky Krumlov. Obiskali smo tudi Prago. Ogledali smo si največje znamenitosti češkega glavnega mesta v katerem je viden pečat zapustil prav slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Spomini na obisk Češke bodo za vedno ostali, prav tako nova prijateljstva in poznanstva, ki so se stkala med našim bivanjem v Taboru.

Pripravila: Branka Svoljšak

no images were found

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost