Skoči na glavno vsebino
Select Page

V petek, 20. 9. 2019 so imeli šestošolci 1. ND – ekskurzijo na skrajni severozahod naše države. Dan so preživeli v »učilnici v naravi«. Spoznavali so alpske pokrajine.

V  jasnem in hladnem jutru smo se najprej ustavili v Mojstrani in doživeli Planinski muzej Slovenije. Vsi učenci so uživali v interaktivnih predstavitvah alpskih značilnosti in razvoja planinstva pri nas. Posebno privlačen je bil bivak.

Pojedli so šolsko malico in se kar se da hitro podali proti Ratečam. Med vožnjo so poslušali legendo o nastanku Save in Drave, nato pa se sprehodili po stezi do izvira Save dolinke v Zelencih.

Nestrpno je bilo že pričakovanje naslednjega obiska – doline Planica. V dolini pod Poncami smo si z zanimanjem ogledali sodoben Nordijski center, vetrovnik in zasneženo dvorano za smučarski tek. Z vodičema smo se odpravili na ogled skakalnic. Zelo veliko zanimivosti sta nam povedala o zgodovini skakalnic, skokov, rekordih v Planici, tekmovanjih nekoč in danes, poletih in tudi novih skakalnicah. Na njih so mladi skakalci trenirali že od jutra. Posebno doživetje pa je bil vzpon s sedežnico na velikanko. Z vrha je bil za nagrado krasen razgled na okolico. Vsi, ki poletijo s take višine so res junaki. Po videnem se nič več ne čudimo zakaj je tudi tujim tekmovalcem in navijačem Planica tako pri srcu. Rekreacijo pa ponujajo tudi številne druge možnosti, na primer edinstveni zip line z velikanke.

Morali smo malo pohiteti, ker so nas prazni želodčki opominjali, da je čas za malico. Pod skakalnico smo se okrepčali in nato podali na pohod v dolino Tamar. Ogledali smo si okolico, se orientirali in opazovali značilnosti ledeniških dolin Planica in Tamar. Kljub popoldanski uri je sonce še prijetno grelo travnik pred domom v Tamarju in pozdravljali so nas visoki vrhovi nad dolino. Utrujenost pa nas je opozarjala, da se je treba odpraviti proti Planici, kjer nas je čakal avtobus. Med potjo so poslušali zgodbo iz življenja Jakoba Aljaža in njegov pomen za Slovence in planinstvo.

Učiteljica Branka Svoljšak

no images were found

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost