Skoči na glavno vsebino
Select Page

V torek, 7. 9. 2021 so imeli šestošolci 1. naravoslovni dan – ekskurzijo na zgornjo Gorenjsko. Dan so preživeli v »učilnici v naravi« in spoznavali alpske pokrajine.

V  jasnem in hladnem jutru smo se najprej ustavili v Mojstrani in doživeli Planinski muzej Slovenije. Vsi učenci so uživali v interaktivnih predstavitvah alpskih značilnosti in razvoja planinstva pri nas. Posebno privlačen je bil bivak, v katerem je glasno grmelo, zabavno je bilo zbirati žige z odgovori na planinska vprašanja. Kot prva skupina pa smo doživeli tudi virtualni intervju z Jakobom Aljažem, ki je zelo zanimivo odgovarjal na vprašanja našega vodiča.

Pojedli smo malico in se kar se da hitro podali proti naslednjem obisku – dolini Planica. V dolini pod Poncami smo si z zanimanjem ogledali sodoben Nordijski center, vetrovnik in zasneženo dvorano za smučarski tek. Z vodičem smo se odpravili na ogled skakalnic. Zelo veliko zanimivosti nam je povedal o zgodovini skakalnic, skokov, rekordih v Planici, tekmovanjih nekoč in danes, poletih in tudi novih skakalnicah. Posebno doživetje pa je bil vzpon s sedežnico na velikanko. Z vrha je bil za nagrado krasen razgled na okolico. Vsi, ki poletijo s take višine so res junaki!

Preden smo se odpravili prosti domu, smo se na kratko ustavili še pri izviru Save Dolinke – v Zelencih, ki je v popoldanskem soncu blestel v čudovitih turkiznih barvah.

Učitelj Luka Planinc

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost