Skoči na glavno vsebino
Select Page

“Zavedajte se, kakšno moč imate v sebi, če si nekaj želite in nekaj hočete doseči. Človek lahko doseže vse, za kar se je odločil.”

Z veseljem in ponosom vam sporočam, da je v petek, 19. 5. 2023 našo šolo obiskal Andrej Miklavc, naš nekdanji učenec, vrhunski smučar, trikratni olimpijec, svetovno znan »ŠEPETALEC ŠPORTNIM OTROKOM«, coach in svetovalec posameznikom in organizacijam pri doseganju ciljev ter spreminjanju problemov v priložnosti. Kot učiteljica se ga spomnim še iz šolskih klopi, kjer danes sedijo nove generacije.

Na prireditev ob zaključku bralne značke smo izjemoma povabili vse: bralce za nagrado, ostale pa za vzpodbudo, za pravi športni duh pri branju. Kot veste, so si naši učenci z aktivnim športnim udejstvovanjem prislužili srebrno priznanje med najbolj športnimi šolami v preteklem šolskem letu.

“Šport je domena rezultatov. Mene je včasih kar malo groza, ker živimo v okolju in prostoru, kjer se vse meri samo z rezultati. Ko se pogovarjam s starši ali mladimi športniki, vedno prosim za eno stvar. Polagam vam na srce, vse, kar počnete, ne počnite samo z mislijo, da morate zmagati ali biti boljši. Ampak v to, kar počnete, zmeraj dajte najboljše od sebe. Ker takrat, ko boste dali najboljše od sebe, si nikoli ne boste mogli očitati, ne glede na rezultat.”

Deležni smo bili navdihujočega predavanja po istoimenski knjigi in motivacije. Avtor je s seboj prinesel tudi originalno olimpijsko baklo z zimskih olimpijskih iger leta 2018. Potovala je med našimi učenci, da jo je vsak lahko držal v roki in malo potreniral.

Govora je bilo tudi o pomenu vztrajnosti, odločnosti in discipline. Dobili smo pravi športni izziv in s pomočjo posebne vaje videli, da lahko samo eno stvar naenkrat delamo zares dobro, saj je ključna koncentracija oz. osredotočenost na eno samo stvar. “V nobeni stvari ne moreš postati dober ali vrhunski, če najprej nimaš vztrajnosti.”

Učiteljem je podal na dlan: “Največjo motivacijo človek dobi takrat, ko ima občutek, da je lahko kos eni nalogi, da jo lahko naredi in takrat, ko točno razume, kaj pomeni, če bo nekaj naredil. V komunikaciji z otroki morate biti zelo iskreni in zelo transparentni. In največja moč, ki jo motivacija lahko da, je pa takrat, kadar nekomu drugemu damo priložnost, hkrati pa mu damo tudi občutek, da ne bo nič narobe, če te priložnosti ne bo izkoristil. Ker smo še vedno zanj tukaj zraven. To je največja motivacija, kar jo lahko človek dobi ali v športu ali v šoli ali pa je to v življenju.”

“Razlika med željo in ciljem je ta, da za željo nikoli nismo pripravljeni narediti vsega. Ko si postavimo cilj, pa bomo naredili vse, kar je v naši moči.” Cilj bralne značke je vsako leto prebrati pet knjig po svojem izboru, za kar učenec dobi priznanje. Pri Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS so pripravili projekt »Zlata bralka, zlati bralec«, v okviru katerega s knjigami obdarijo najboljše bralce iz vse Slovenije in zamejstva, ki so vsa osnovnošolska leta brali za bralno značko. To pomeni, da devetošolci na valeti prejmejo knjižno nagrado in spominsko priznanje za najboljšega bralca.

Na koncu nam je gost zaželel super užitke v športu, super uspešen zaključek šolskega leta in nas spomnil, da naj ne pozabimo na branje in izobraževanje, ker to dela ljudi velike.

Zaključili smo s super video posnetkom z olimpijskih iger, ki je učence zares navdihnil in požel močan aplavz.

Za piko na i pa z vami delim še njegov vzpodbudni zapis iz knjige vtisov:

knjižničarka Anica

vsi citati so z zaključne prireditve za BZ na naši šoli

 

 

 

 

 

(Skupno 338 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost