Skoči na glavno vsebino
Select Page

V torek, 12. 9. 2023, smo se z učenci 9. razreda odpravili na ekskurzijo na Avstrijsko Koroško. Obiskali smo kraje, kjer je tekla zibelka prve slovenske države Karantanije. Pot nas je vodila do Vrbskega jezera, kjer smo si ogledali Marijino Cerkev v vasi Otok. Tu so nastali tudi brižinski spomeniki, prvo besedilo v slovenščini, napisano v latinici. Z nastankom Vrbskega jezera je povezana zanimiva legenda, možicelj, ki naj bi s sodčkom vode poplavil celotno kotlino, je upodobljen tudi na trgu Celovcu.
Pot nas je vodila naprej na ogled Celovca, glavnega mesta dežele Koroške. Ogledali smo si stavbo deželnega zbora z dvorano grbov, v kateri hranijo Knežji kamen, Stari trg s kužnim znamenjem, Novi trg s kipom Marije Terezije in kipom zmaja, ki je tako kot v Ljubljani simbol mesta. 
Odpravili smo se naprej in si ogledali in spoznali zgodovino romarske cerkve Gospe Svete (Maria Saal), ter se ustavili še pri Vojvodskem prestolu na Gosposvetskem polju. Zdaj razlikujemo pojma Knežji kamen in Vojvodski prestol in ju poznamo njun pomen.
Sledil je obisk in ogled zelo interesantnega gradu  Ostrovica (Burg Hochosterwitz), ki se razgleduje po Celovški kotlini s 160 m visokega kamnitega osamelca. Do njega po strmem pobočju vodi pot skozi 14 grajskih vrat, vsaka imajo svojo simbolno in varovalno vrednost. V gradu smo si ogledali stalno zbirko srednjeveškega orožja, v gradu pa je na ogled tudi originalni rokopis avstrijske cesarice Marije Terezije. 
Že nekoliko utrujeni smo dan zaključili z obiskom Minimundusa, sveta v malem. V njem lahko vidimo makete mnogih najznamenitejših svetovnih zgradb, prevoznih sredstev v pomanjšanem merilu. Ob potapljajočem Titaniku smo opazili maketo Blejskega otoka in gradu, med zgradbami pa tudi maketo Narodne univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Adrenalinsko vožnjo s trikolesnikom po Kitajskem zidu pa smo izkusili v 4D kinu v notranjem delu Minimundusa. 
Vso pot nas je spremljalo lepo pozno poletno vreme, ki je še dodatno poskrbelo za dobro vzdušje.

Utrinke si lahko ogledate v galeriji: 

zapisala: Nataša Ivanušič
fotografije: Vid Markič, Tim Oblak, Luka Planinc, Nataša Ivanušič

 

 

(Skupno 372 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost