Skoči na glavno vsebino
Select Page

PRVA EKSKURZIJA ZA ŠESTOŠOLCE

V sredo, 14. 9. 2022 so imeli šestošolci 1. naravoslovni dan – ekskurzijo na zgornjo Gorenjsko. Dan so preživeli v »učilnici v naravi« in spoznavali alpske pokrajine.

V  bolj oblačnem jutru smo se najprej ustavili v Mojstrani in doživeli Planinski muzej Slovenije. Vsi učenci so uživali v interaktivnih predstavitvah alpskih značilnosti in razvoja planinstva pri nas. Posebno privlačen je bil bivak, v katerem je glasno grmelo, zabavno je bilo zbirati žige z odgovori na planinska vprašanja. Videli smo tudi posebno razstavo posvečeno športnemu plezanju in videli zlato olimpijsko medaljo Janje Garnbret.

Pojedli smo malico in se kar se da hitro podali proti naslednjem obisku – v Planico. V dolini pod Poncami smo si z zanimanjem ogledali sodoben Nordijski center, planiško Velikanko in zasneženo dvorano za smučarski tek. Z vodičem smo se odpravili na ogled skakalnic. Zelo veliko zanimivosti nam je povedal o zgodovini skakalnic, skokov, rekordih v Planici, tekmovanjih nekoč in danes, poletih in tudi novih skakalnicah. Posebno doživetje pa je bil vzpon s sedežnico na Velikanko. Z vrha je bil za nagrado krasen razgled na okolico. Vsi, ki poletijo s take višine so res junaki! Videli smo tudi, da se Planica pripravlja na največji dogodek v njeni zgodovini – svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2023.

Preden smo se odpravili proti domu, smo se na kratko ustavili še pri izviru Save Dolinke – v Zelencih, kjer pa je bil letos zaradi suše vodostaj skoraj en meter nižji in zato jezerce ni zasijalo v takšni lepoti, kot smo bili vajeni.

Učitelj Luka Planinc

      

 

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost