Skoči na glavno vsebino
Select Page

Na Praznik slovenskega športa, v sredo, 23. 9. 2020, smo se s šestošolci odpravili na naravoslovni dan – Alpske pokrajine.

Že na vožnji z avtobusom smo opazovali in prepoznavali značilne reliefne oblike Alpskega in Predalpskega sveta. Opazovali smo značilnosti poselitve Sorškega polja, prepoznavali rastlinske kulture, ki prevladujejo na poljih. Na severu smo prepoznali Kamniško Savinjske Alpe. Pri vožnji čez Reko Savo smo opazili prodne nanose. Izvedeli smo, da se Sava Bohinjka in Sava Dolinka združita v reko Savo pri Radovljici. Tokrat smo se odpravili ob Savi Dolinki globlje v Alpski svet.  V Mojstrani, preddverju doline Vrat, smo si ogledali Planinski muzej, ki je s svojimi interaktivnimi dejavnostmi pravo adrenalinsko doživetje. Izvedeli smo veliko o uspešnih slovenskih gornikih in alpinistih od samega začetka Slovenskega gorništva, v katerem Slovenija prestopa meje mogočega.

Nadaljevali smo na ogled nordijskega centra in skakalnic v Planici. Preizkusili smo se tudi na simulatorjih skokov. Sploh ni enostavno! Kar nekaj bi se nas na resnični skakalnici pošteno potolklo. V Planici smo prepoznali značilno U-obliko ledeniške doline in jo primerjali z V-obliko rečnih dolin. Iskali smo razloge take oblikovanosti površja in značilnosti vodne in ledeniške erozije. Žal so nam oblaki zastirali poglede na vrhove nad Tamarjem, da bi bolje lahko opazovali, kako se z višino spreminjajo rastlinski pasovi.

Za zaključek smo se sprehodili mimo naravnega rezervata Zelenci, kjer izvira reka Sava Dolinka. Všeč so nam bili majhni gejzirčki na muljastem dnu in kristalno čista voda, ki ji zelen odtenek daje raztopljeni apnenec.

Preživeli smo lep in poučen dan.

Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

no images were found

zapisala: Nataša Ivanušič

 

(Skupno 510 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost