Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek, 14. 9. 2023 so imeli šestošolci 1. naravoslovni dan – ekskurzijo na zgornjo Gorenjsko. Dan so preživeli v »učilnici v naravi« in spoznavali Alpske pokrajine.

V  bolj oblačnem jutru smo se najprej ustavili v Mojstrani in doživeli Planinski muzej Slovenije. Vsi učenci so uživali v interaktivnih predstavitvah alpskih značilnosti in razvoja planinstva pri nas. Posebno privlačen je bil bivak, v katerem je glasno grmelo, zabavno je bilo zbirati žige z odgovori na planinska vprašanja. Videli smo tudi posebno razstavo posvečeno športnemu plezanju in videli zlato olimpijsko medaljo Janje Garnbret.

Pojedli smo malico in se podali proti naslednjem obisku – v Planico. V dolini pod Poncami nas je pričakalo sonce. Z zanimanjem smo si ogledali sodoben Nordijski center, planiško Velikanko in zasneženo dvorano za smučarski tek. Vodič nam je povedal veliko zanimivosti o zgodovini skakalnic, skokov, rekordih v Planici, tekmovanjih nekoč in danes, poletih in tudi novih skakalnicah.  Z terase na vrhu Nordijskega centra smo opazovali tudi okolico – ledeniško dolino in strme vrhove Ponc in Mojstrovke ter Tromeje na severu.

Preden smo se odpravili proti domu, smo se na kratko ustavili še pri izviru Save Dolinke – v Zelencih, ki je bil zelo lepe turkizne barve, podvodni izvirčki pa so veselo brbotali.

Učitelj Luka Planinc

 

(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost