Skoči na glavno vsebino
Select Page

Zgodovina

OSNOVNA ŠOLA IVANA GROHARJA

ŠKOFJA LOKA

V življenje in svet odraslih naj nas vodi SEJALEC, saj se drobno zrnje, ki pade iz njegove roke na plodna tla, spremeni v sončne žarke. Prav zato smo izbrali za znak naše šole Sejalca – znani motiv slikarja Ivana Groharja, po katerem nosi naša šola tudi ime.

AL’ BO KAL POGNALO SEME,

KDOR GA SEJE …

Osnovna šola Ivana Groharja se je pojavila v slovenskem prostoru v septembru 1985. Nastala je z delitvijo centralne šole Petra Kavčiča, ki je delovala v petih stavbah. Šola si je nadela ime svetovno znanega slikarja Ivana Groharja. Poleg matične šole imamo še tri podružnice: PŠ Tadeusz Sadowski – Bukovica, PŠ Bukovščica in PŠ Lenart.

Počasi si je utirala pot v slovenski prostor.

Kmalu po ustanovitvi so na njej stekli različni projekti, s katerimi so povezane in opravljene različne raziskovalne naloge. Med njimi naj omenimo, da se je prav na naši šoli začelo pisno ocenjevanje v prvih razredih šolanja in poučevanje z učiteljico asistentko.

Matično šolo v Škofji Loki obiskuje v letošnjem šolskem letu 491učenci, 40 otrok prihaja na PŠ Bukovica, 15 v PŠ Bukovščica in 15 na PŠ Lenart, zanje skrbi 80 delavcev šole.

Osvojili smo številna zlata priznanja na državnih tekmovanjih iz materinščine, angleščine, matematike, fizike, kemije, zgodovine, logike, na področju turizma in prejeli številna druga priznanja. Naše glasilo Macesni je prepoznavno v slovenskem prostoru.

Znani smo po organizaciji regijskih in tudi državnih tekmovanj, saj z njimi »diha« cela šola. Sodelujemo in pripravljamo občinske prireditve.

Na šoli si podajajo roko kultura, znanje in šport.

Smo šola, ki se zaveda, kaj pomeni šport za zdrav razvoj mlade osebnosti. Zadnji dve leti smo vključeni v program Zdrav Življenjski slog, ki ga obiskuje preko 40 % učencev, prav tako je veliko učencev vključeno v druge športne aktivnosti, ki potekajo v organizaciji šole ali v sodelovanju z lokalnimi športnimi društvi.

Našo šolo so obiskovali številni znani športniki: smučarji Nataša Bokal, Špela Bračun, Rok Miklavc, atletinja Brigita Langerholc in še mnogi drugi.

Vendar se šola ne usmerja samo k športu, ampak enakovredno razvija kulturne dejavnosti: igro, lutkarstvo, čipkarstvo, slikarstvo, fotografijo, turizem in še bi lahko naštevali.

KAJ IMAMO IN KAJ NUDIMO NAŠIM UČENCEM:

 • Dobre športnike, matematike, literate, zgodovinarje, kemike, fizike, računalničarje, likovnike, jezikoslovce.
 • Prosti čas izkoristimo koristno pri številnih interesnih dejavnostih.
 • Načrtno uvajamo računalništvo.
 • Delamo projektno.
 • Z naravoslovnimi in kulturnimi dejavnostmi vzpodbujamo otroke in odrasle k strpnosti in razumevanju drugačnih ter skrbimo za čisto naravo.
 • Od leta 2004 sodelujemo v mednarodnem programu MEPI.
 • PŠ Bukovica že več kot deset let sodeluje z dvojezično šolo na avstrijskem Koroškem.
 • Organiziramo letno šolo v naravi za 5. razred in zimsko šolo v naravi za 7. razred.
 • Organiziramo 3-dnevni naravoslovni tabor za učence 1. razreda in 5-dnevnega za učence 8. razreda.
 • Izvajamo smučarske in plavalne tečaje …
 • V sodelovanju s SPIRIT-om Slovenija spodbujamo ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost med učenci, prav tako s tem namenom sodelujemo v projektu UStart – Izzivi podjetnosti za mlade.

Smo OSNOVNA ŠOLA IVANA GROHARJA iz Škofje Loke.

Šola nosi ime po slikarju – impresionistu. Za znak šole smo izbrali Groharjevega Sejalca, saj nas v življenje in svet odraslih vodi zrnje, ki pade iz njegove roke na plodna tla, kali in se spremeni v sončne žarke.

Šolo obdajajo hribi in prostrana polja. Okolica je primerna za vse vrste rekreacije, pa tudi do starega mestnega jedra ni več kot 400 m hoje.

ZAKAJ JE NA NAŠI ŠOLI PRIJETNO?

Učenci od 6. razreda dalje se veselijo šolskih plesov, ki jih sami organizirajo, radi zahajajo v šolsko knjižnico in računalniško učilnico.

So prejemniki številnih državnih priznanj: iz znanja matematike, slovenščine, fizike, kemije, angleškega jezika, zgodovine, logike…

Vsak drugi učenec obiskuje vsaj eno interesno dejavnost. Planinski krožek je zelo prepoznaven, poznajo nas tako pri fotografiji, kjer posegamo po visokih uvrstitvah. Po dosežkih v rokometu, tekih in drugih športih nas poznajo po vsej Sloveniji. Tudi glasilo Macesni je prepoznavno v slovenskem prostoru. Še bi lahko naštevali …

Vse to dosegamo ob mentorstvu učiteljev in drugih strokovnih delavcev.

Takoj na začetku šolanja učence ne mučijo ocene. Res je, da vstop v šolo doživlja vsak po svoje. Že od leta 1991 imamo opisno ocenjevanje, ki so ga zahtevale drugačne oblike in načini dela pri pouku, predvsem pa otroci z drugačnimi potrebami.

Čeprav v šoli ni nikoli dolgčas, se učenci včasih jezijo na kontrolne naloge in spraševanja. Po končani osnovnošolski obveznosti pa se radi vračajo na klepet ali pa nas obiščejo kar tako, da obujajo spomine na vse tisto, kar je povezano s šolo.

Vsi, ki delamo na šoli, vanjo vnašamo humanejše odnose z vzpostavljanjem in graditvijo pozitivnih odnosov med delavci šole, predvsem pa med učitelji in učenci in med učenci samimi. Pri učencih vedno poiščemo njihove dobre in pozitivne lastnosti in se na osnovi teh odločamo in izbiramo poti za uspešno reševanje učnih, vzgojnih, socialnih ali drugih težav.

V prvem razredu nas posejejo kot Groharjev sejalec seme, nato nas vzgajajo, skrbijo za nas, potrpežljivo prilivajo nova spoznanja in znanja vse tja do devetega razreda.

Kakšna je žetev po devetih letih? Kljub občasnim viharjem je vsako leto obilna.

(Skupno 579 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost