Select Page

Spoštovani učenci in starši!

Jutri, 24. 4. 2020, bomo za vse učence šole izvedli tehniški dan ob svetovnem dnevu Zemlje in vsa navodila za delo najdete v nadaljevanju tega obvestila.

Izvedba tehniškega dne ni časovno omejena; opravite ga glede na čas in pogoje, ki jih imate.

 

Svetovni dan Zemlje

22. april je dan, ko obeležujemo Svetovni dan Zemlje. Letos ga praznujemo že 50. leto zapored. Opominja nas, da si moramo vsak dan prizadevati za zdravo okolje in da Zemljine gostoljubnosti ne izkoriščamo, izčrpavamo ter uničujemo. Letošnja tema so podnebni ukrepi. Da bi lahko skrbeli za dobro naše Zemlje, se moramo izobraziti in postati odgovorni. Naj nas misli o lepši Zemlji spremljajo vsak dan in navdihujejo, da nekaj dobrega naredimo za naš skupni dom, za sočloveka in tudi zase.

Slika vir: https://www.potnik.si/wp-content/uploads/2019/04/earth1.jpg

 

 1. RAZRED

Dragi učenci in starši.

  1. Vabimo vas, da si skupaj ogledate posnetke naše čudovite Zemlje in življenja na njej, predvsem življenja tako raznovrstnih in zanimivih živali.
  2. Poglejte ekoslikanico in poslušajte zgodbo: Žabja alergija
  • Sledi čistilna akcija doma: sortiraš odpadke plastika, papir, biološki odpadki, ostalo… Pospraviš sobo, pomiješ tla, pobrišeš prah, odneseš smeti, pomagaš na vrtu, očistiš kolo…
  • Po končanem delu se lahko igraš z odpadno embalažo: IGRA Z ODPADNO EMBALAŽO

 

 

2. do 5. RAZRED

Dragi učenci in starši.

  1. Vabimo vas, da si skupaj ogledate posnetke naše čudovite Zemlje in življenja na njej, predvsem življenja tako raznovrstnih in zanimivih živali.
  1. Sedaj izberite eno od dveh možnih nalog in jo opravite.

a)  S svojimi starši se odpravite na planinski pohod ali  na sprehod v naravo z namenom sprostitve v naravi. Ob tem upoštevajte vsa navodila, ki veljajo za gibanje v naravi in druženje v tem času.

Prej si poglejte naslednji video:

 2.  razred: Kapljica in Listek raziskujeta

 3., 4. in 5. razred: Ločuj odpadke!

Za sprehod v gozd si lahko ogledate ideje za opazovanje in ustvarjanje.

Povabljeni, da svoji razredničarki pošljete kakšno fotografijo iz gozda.

b)  Poglej ekoslikanico in poslušaj zgodbo: Žabja alergija

Sledi čistilna akcija doma: sortiraš odpadke plastika, papir, biološki odpadki, ostalo… Pospraviš sobo, pomiješ tla, pobrišeš prah, odneseš smeti, pomagaš na vrtu, očistiš kolo…

Po končanem delu se lahko igraš z odpadno embalažo: IGRA Z ODPADNO EMBALAŽO

 

V naslednjih dneh si lahko ogledate tudi naslednje povezave:

Varčevanje z energijo

SPO-odpadki, razlaga snovi

Star papir

 

6. do 9. RAZRED

  1. Oglejte si dokumentarni film o vodi, ŽEJNI SVET, režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda. Film, ki traja 90 minut, je na voljo na Arnesovem video portalu samo še jutri, v petek, 24. 4. 2020.

Povezava do filma: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=u24apoMYhLZUWFYpoVs4R1Li

 

  1. Izberi in opravi eno izmed spodnjih dejavnosti:

 

a) Izberi kviz in ga reši:

http://okp.si/ekoglavca/?page_id=409#mlw_top_of_quiz

Pri tem kvizu boš spoznal/-a različna dejstva v povezavi z vodo na Zemlji, njeno dostopnostjo in vplivom na življenje ljudi.

 

http://www2.arnes.si/~morel/voda/kviz.htm

Pri tem kvizu se boš sprehodil/-a skozi posamezna predmetna področja, kjer boš lahko utrdil/-a svoje znanje o poznavanju vode.

 

b) Če imaš možnost pojdi do bližnjega potoka in poglej ali je onesnažen, kakšno je v njem življenje in vse poslikaj. Ob tem upoštevajte vsa navodila, ki veljajo za gibanje v naravi in druženje v tem času.

– Napiši pesem ali ustvari strip na temo dneva Zemlje. Mogoče najdeš inspiracijo tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=9EX3Q2qiCmU

–  Pojdi na sprehod, s seboj vzemi vrečko in poberi odpadke, ki jih najdeš po poti. Ob tem upoštevajte vsa navodila, ki veljajo za gibanje v naravi in druženje v tem času.

 – Pomagaj staršem na vrtu.

 

 

Kakšno sliko o tem, kako ste preživeli tehniški dan, pa lahko pošljete v spletno učilnico naravoslovja in biologije.

 

 

(Skupno 2,493 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost